Panely zatarasily cestu

NOVÉ STRAŠECÍ. Pobouření u řady novostrašeckých občanů vyvolaly panely, které zatarasily cestu na oblíbené vycházkové místo - Palouček. Spolumajitel cesty, který zde nechal překážku umístit, tvrdí, že důvodem jsou nevyřešené vztahy s městem.Podle informací občanů nechal panely do cesty naskládat majitel jednoho z pozemků v oblasti zvané Palouček. Nákladním autem a jeřábem vyskládal předminulou sobotu dvoumetrovou betonovou bariéru, přes kterou člověk neprojde. Na své oblíbené vycházkové místo se tak místní občané dostanou jen značnou oklikou. Na místo her a procházek mají zamezen přístup i děti blízké mateřské školy. Podle řady občanů se jedná o neuvěřitelnou nehoráznost.

"Přesto, že cesta je v soukromém vlastnictví, jedná se o veřejnou cestu a majitel ji zatarasil neoprávněně. Případ jsme již jednou řešili, když znemožnil průchod plotem. Věc jsme tehdy předali k řízení na město," řekl nám vrchní strážník městské policie Martin Novák.

Panelový incident se již dostal i na jednání městské rady. "Jedná se o veřejnou cestu, která je na pozemku pana Radima Vožecha. Její zatarasení posuzujeme jako nepovolený zábor veřejného prostranství. V podstatě se jedná o tři přestupky. Jedním je zamezení vstupu do volné krajiny, druhým skladování stavebního materiálu na veřejném prostranství a třetím ukládání věcí na nedovoleném místě. Na jednání rady jsme tento čin odsoudili," uvedl tajemník Jiří Tláskal. Podle něj zatím záležitost řeší stavební odbor administrativní cestou. "Pan Vožech byl vyzván, aby do pěti pracovních dnů překážku odstranil. Pokud se tak nestane, bude vyvoláno správní řízení, na základě kterého mu může být vyměřena pokuta až 200 tisíc korun. Pokud ani potom panely nezmizí, bude tak učiněno exekucí a odstraní je město na náklady pana Vožecha," vysvětluje tajemník.

Protože chce majitel na pozemcích u cesty provádět rozsáhlou výstavbu, objevily se i spekulace, že lípy, které byly v dubnu v této lokalitě poničeny navrtáním, s touto výstavbou souvisí. "O tom si neodvážím spekulovat. Jisté je, že pan Vožech předložil na stavebním úřadu projekt výstavby v dané lokalitě. Ten byl pro úřad nepřijatelný, protože by tato oblast byla slepými ulicemi skoro zneprůchodněna a cesta k Paloučku měla zmizet úplně," dodává Jiří Tláskal.

Samotný Radim Vožech se o případu příliš bavit nechtěl, protože je pouze jedním z majitelů pozemků. Nicméně připustil, že panely tam složil on. "Důvod je ten, že chceme, aby bylo rozhodnuto, komu ta cesta patří. Když jsme ji chtěli městu odprodat, tak jsme dostali odpověď, že na ni město nemá prostředky. Ani vyměnit za náhradní pozemky ji nechtěli. Chceme, abychom s cestou mohli nakládat jako její majitelé, kteří z ní platí daň z nemovitosti," brání se Radim Vožech. Jakoukoliv souvislost výstavby v lokalitě s navrtáním lip Radim Vožech kategoricky odmítá.

Sláva Vaic

« Zpět