Od začátku tvrdil, že se ničeho nedopustil. Soud mu dal za pravdu

Nejdlovo stíhání zastaveno

RAKOVNÍK. Starostovi města Rakovníka Zdeňku Nejdlovi spadl ve středu 24. září ze srdce pořádný balvan. Tížil ho zhruba od listopadu 2007. Tehdy mu policie, která zahájila šetření na základě anonymního udání, sdělila obvinění pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Následně stanul i před soudem.

Jak jsme již informovali, státní zástupce obžaloval 9. července starostu Zdeňka Nejdla z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se měl dopustit, když údajně vydal pokyn ke stornování faktury za doplatek za teplo pro nájemce MŠ Průběžná. Soudce Stanislav Kos vyslechl jako svědky ředitelku MŠ Průběžná Evu Kodešovou, topiče a údržbáře MŠ Miloslava Kubínka, Marka Pavlíka a Romana Hvězdu z Red Creyfish, vedoucí odboru, školství Marii Polcarovou, bývalého místostarostu Luďka Štíbra, tajemnici MěÚ Elišku Holkovou a další. Z výpovědí vyplynulo, že k výběru doplatku nebyl právní nárok a na stornování faktury se dohodly obě strany v přítomnosti dalších osob, aniž by do jednání starosta nějak zasahoval. Líčení pak bylo odročeno nejprve na 21. srpna a poté pro nemoc soudce Stanislava Kose na 24. září.

V odloženém termínu byla vyslechnuta jako jediná svědkyně Radka Severinová. Externí ekonomka MŠ Průběžná potvrdila, že vystavila na základě výpočtů Miloslava Kubínka a na pokyn ředitelky MŠ fakturu na doplatek za teplo pro oddíl Red Crayfish. Pak došlo k jednání, jemuž nebyla přítomna. Dohodlo se, že fakturu nájemce platit nebude a má být tudíž stornována. „Navrhla jsem, že bych potřebovala pro stornování faktury podklad, a tudíž bylo dohodnuto, že ředitelka opatří zápis z jednání, což učinila,“ řekla svědkyně. A právě zápis s podpisem starosty se později stal základem obžaloby.

Po přečtení listinných důkazů soudce Stanislav Kos, dříve než mohlo být přikročeno k závěrečným řečem, trestní stíhání Zdeňka Nejdla zastavil. V odůvodnění uvedl, že účelu trestního řízení bylo dosaženo a že důkazy svědčí o tom, že by se nejednalo o trestný čin. Státní zástupce se přímo na místě vzdal možnosti podat proti verdiktu stížnost. Usnesení tak nabylo právní moci. „Od počátku jsem tvrdil, že jsem se ničeho nedopustil, a to doložily i svědecké výpovědí. Takže jsem rád, že to takto dopadlo, i když mě mrzí, kam až musela tato zbytečná kauza dojít. Od počátku bylo zřejmé, že je to celé nesmysl. Pokud byly v této věci nějaké nejasnosti, měli jsme to řešit v zastupitelstvu,“ uvedl po skončení líčení Zdeněk Nejdl.

Pavel Sklenička

« Zpět