„Ať město dodržuje to, co musí ostatní,“ říká Václav Zoubek

Koupaliště je noční můrou

RAKOVNÍK. Vlnu vzedmutých názorů způsobil na schůzi zastupitelstva města příspěvek ředitele Rabasovy galerie Václava Zoubka. Netýkal se galerie, ale rušení nočního klidu při produkci kulturních akcí na Tyršově koupališti.

Rodina Zoubkova bydlí v blízkosti Tyršova koupaliště a při ozvučených hudebních produkcích schytá všechno tak říkajíc z první ruky. "Rakovnické koupaliště se pro nás stalo noční můrou. Město podniká na území koupaliště, ale kromě běžného provozu se zde produkují kulturní akce, které přesahují všechny hygienické normy, a nám je předkládáno, že to musíme snést," přednesl svou řeč v závěru zastupitelstva Zoubek. Zejména při konání posledního Rack Reydu se podle něj obecní strážníci nechovali, jak měli. Strážník č. 37 prý po upozornění na hluk v nočních hodinách dokonce odmítl zjednat nápravu. Zoubkova kritika se snesla i na samotného velitele městských policistů, starostu Zdeňka Nejdla.

Na obhajobu postupu města přispěchala tajemnice Eliška Holková. Porušování hygienických norem hluku je podle ní věcí hygienické stanice a město s tím nemůže nic dělat. "To jsou obvyklé výmluvy. Vy jste vlastníky zařízení, ze kterého se šíří hluk. Já dávám podnět k tomu, abyste si změřili jeho hladinu, a dojdete k závěru, jestli tím porušujete obecní vyhlášku nebo ne. Chci jen, ať město dodržuje to, co musí ostatní," navrhoval Zoubek. Postupně se ho zastali i někteří zastupitelé.

Například podle Vladimíra Soukupa je lokalita koupaliště k provozování akcí, jako je Rack Reyd, absolutně nevhodná. Podobně i radní Ivo Michalička míní, že se město nemůže tvářit, jako že na koupališti žádný hluk po 22. hodině není. Radní Tomáš Semerádt však namítal, že motorkářům těžko můžeme nařídit, aby šli po 22. hodině spát.

S obhajobou Rack Reydu vystoupil v diskusi Jaromír Tupý, který upozornil, že po motorkářském srazu bylo koupaliště převzato bez sebemenších připomínek. Voda prý podle hygienického rozboru byla dokonce v lepším stavu po akci, než před ní. "Město musí samo zvážit, jaký význam pro něj Rack Reyd má a jestli ho chce nebo ne," podotknul Tupý. Diskusi uzavřel starosta s tím, že na příští zastupitelstvo připraví řešení celé záležitosti.

Sláva Vaic

« Zpět