Kombajn žhářem

POŽÁRY. Svému jménu rozhodně nezůstala minulý týden nic dlužna osada Požáry. Nedaleko ní bojovalo několik hasičských jednotek se zatím nejrozsáhlejším požárem letošního roku. Sucho si tentokráte vybralo více než miliónovou daň. Ovšem největší podíl na zkáze úrody i části lesa měl kombajn.

Poprvé hasiči k Požárům zamířili v úterý odpoledne. Kvůli technické závadě zapálil kombajn dva ary strniště, čímž nezpůsobil žádnou škodu. Následujícího dne, kdy na pole vyjel "zkázonosný" stroj znovu, už byla situace mnohem horší.

"K požáru jsme byli přivoláni kolem půl dvanácté dopoledne. Na poli u osady probíhala sklizeň sladovnického ječmene. Zprvu začala hořet drcená sláma, která se zaorává jako hnojivo. Na poli pracovaly dva kombajny. Řidič jednoho z nich si ve chvíli, kdy projel jednu řadu a otáčel se do druhé, všiml, že za ním asi v polovině cesty šlehají plameny. Rychle z pole odjel, aby kombajn nechytl, a ostatní zemědělci se pokoušeli oheň uplácat pomocí lopat. Foukal však vítr a kvůli němu se plameny rozšířily do stojatého ječmene," popisuje vyšetřovatel rakovnických hasičů Jaroslav Westfál.

Netrvalo dlouho a plameny se rozšířily na plochu zhruba padesáti hektarů. Jednotkám z Rakovníka, Lán, Zbečna, Křivoklátu, Městečka a Roztok výrazně pomohl traktor, který zasažená místa oborával, takže požár nezasáhl ještě další část úrody. Když však byl oheň zlikvidovaný a jednotky se začaly rozjíždět zpět k domovu, objevily se plameny na vedlejším poli. Začal totiž na něm pracovat kombajn, který měl na svědomí předchozí zkázu. s dalšími čtyřmi hektary si již poradili jen hasiči z Rakovníka a Lán.

"Kombajn jsme zakázali používat, dokud nebude závada odstraněna. Jsou dvě možné příčiny. Buď došlo k požáru vlivem tření, nebo ho způsobila mechanická jiskra. Kromě 54 hektarů pole, na němž hospodaří Školní zemědělský podnik Lány, bylo zasaženo i dvacet arů lesa. Škoda je 1 milión 250 tisíc korun," doplňuje vyšetřovatel.

Markéta Polívková

« Zpět