Rozhovor s generálním ředitelem rakovnického pivovaru Simonem Yakhnisem

„Budeme vařit
nejlepší pivo v Česku!“

RAKOVNÍK. v minulém čísle jsme informovali o zahájení výroby piva v Rakovníku. Dnes přinášíme rozhovor s předsedou představenstva společnosti CZECH BREWERY - RAKOVNÍK, a. s. a současně generálním ředitelem rakovnického pivovaru Ing. Simonem Yakhnisem.

• Mohl byste se nám stručně představit?

Jsem občan Spojených států amerických. Narodil jsem se v roce 1951 v SSSR, kde jsem vystudoval strojní a elektrotechnické inženýrství. v roce 1990 jsem emigroval do USA a po sedmi letech jsem se stal ředitelem jedné velké společnosti.

• Jak jste se dostal do čela CZECH BREWERY - RAKOVNÍK, a. s. a co přimělo tuto firmu ke znovuotevření pivovaru v Rakovníku?

Společnost tvoří mí přátelé z Moskvy. Před lety hledali možnost nakoupit v Čechách vybavení varny pivovaru. To je přivedlo až do Rakovníka, kde byl od roku 1998 pivovar zavřený. Když jej uviděli a dýchla na ně historie tohoto místa, rozhodli se celý areál zakoupit a pivovar uvést do provozu. CZECH BREWERY a. s. vlastní pivovar od září 2001.

• Jste součástí asociace malých pivovarů?

Prozatím ne, ale brzy budeme.

• Pivní trh v Česku ovládají gigantické pivovary. Vstoupit na něj s novou značkou piva - i když historicky známou - je dost riskantní.

Víme, že konkurence ve výrobě piva je na trhu v České republice obrovská. Je zde velké množství pivovarů. Dále víme, že se zde vyrábí nejlepší pivo na světě, a to hlavně díky kvalitě surovin - sladu a chmelu, které se na zdejší půdě pěstují.

Chceme vařit nejlepší pivo v Česku, ale nebudeme ho produkovat ve velkých objemech, protože kapacita našeho pivovaru je maximálně 250 tisíc hektolitrů ročně. Pivovarům, jako je Prazdroj a Krušovice, nemůžeme konkurovat ničím jiným než kvalitou. Oni vyrábí pivo v CKT tancích, my jej budeme vařit tradičním českým způsobem.

• Kde všude se bude prodávat? Jaký bude podíl exportu a domácího trhu?

Na současném trhu to funguje tak, že zástupce pivovaru přijde do restaurace a nabízí: chcete prodávat naše pivo? Já bych rád situaci obrátil. Chtěl bych, aby majitelé restaurací chodili k nám a říkali: chceme prodávat vaše pivo.

Protože jsme věděli, že konkurence je v Česku tvrdá, plánovali jsme prodávat zhruba 80 % produkce v Evropě a v zámoří a zbývajících 20 % v České republice. Může se ale stát, že prodáme celou produkci v ČR.

• Upřednostňujete prodej v ČR před prodejem do zahraničí?

Dá se říct, že ano. Ale již nyní víme, že část produkce půjde na export, protože jsou firmy, které naše záměry znají a na pivo značky Bakalář čekají. Máme již smlouvy na odbyt v sedmadvaceti státech světa. Patří sem například Kanada, USA, Rusko, Kostarika, Velká Británie, Itálie, Holandsko, Izrael, Ukrajina a tak dále.

• Můžete alespoň částečně prozradit vaši cenovou politiku?

Přesné ceny zatím nevím. Pivo nebude ani drahé ani laciné. Bude v cenovém kontextu kvalitních českých piv, jako jsou Prazdroj a Krušovice.

• Jaké druhy piv se budou v pivovaru vařit?

Zatím to budou tři druhy. Světlá desítka, dvanáctka a tmavá desítka. v budoucnu se bude vyrábět i nealkoholické a polotmavé pivo a limonády.

• Kolik lidí v pivovaru zaměstnáváte?

Dnes tu pracuje zhruba 30 lidí. Až přejdeme k plné produkci, mohlo by zde najít práci asi 110 lidí.

• Při prezentaci nového piva je důležitá i reklama? Budete pořádat akce na podporu prodeje?

Protože budeme vařit nejlepší pivo v České republice, nebudeme potřebovat masivní reklamní kampaň. Lidé ho budou chtít sami. Ke slavnostnímu otevření našeho pivovaru se bude konat v Praze velká prezentační akce, kam kromě firem zabývajících se prodejem piva pozveme také významné politické činitele, členy vlády a možná i prezidenta ČR. Nebude chybět ani Česká televize.

Toto slavnostní zahájení bude zároveň oslavou 550 let od zahájení výroby piva v Rakovníku. v našem městě chystáme prezentační akci na náměstí až na jaře příštího roku.

Sláva Vaic

« Zpět