V pátek večer ochutnávali rakovnické pivo i abstinenti

Bakalář naplnil hospody

RAKOVNÍK. Rakovník má po dlouhé době obrovské téma. Lidé v ulicích, obchodech i na pracovištích se po víkendu zřejmě shodnou na hlavní otázce týdne. Už jste ochutnali Bakaláře?

S podobným cílem, jako většina chlapů, se v pátek večer vydal do ulic Rakovníka i tým Raportu. Úkol byl jasný, byť nelehký. Ochutnat pivo ve všech deseti restauracích, kde se mělo podle sdělení pivovaru objevit. Během sedmihodinové "šichty" jsme hovořili s personálem, s hosty stálými i náhodnými a přímo v terénu nasávali atmosféru velkého pátku, během kterého se Bakalář vrátil ke svým odběratelům. Nutno poznamenat, že tak plné restaurace město už dlouho nezažilo.

První reportážní kroky vedou na Rychtu. Je krátce po 17. hodině a velmi slušně zaplněna je celá přední část restaurace. Dva sudy desítky jsou bohužel dávno vypité, a tak dáváme společně s několika dalšími hosty vzorek dvanáctky. Je výborná, na tom se shoduje většina přítomných. Ovšem ti opatrnější se do dvanáctky ve velkém raději nepouštějí a z bezpečnostních důvodů popíjejí desetistupňový Staropramen.

O něco větší nával nás čeká Na Mlejnku. Místa k sezení jsou většinou obsazená. Na stolech převažují nové sklenice s portrétem "kantora". Část hostů se tlačí u výčepního pultu a užívají si dvanáctku za 15 Kč. "Čepujeme desítky Radegast a Braník, takže jako třetí pivo budeme brát dvanáctku Bakaláře," řekl nám hospodský.

Je krátce po 19. hodině a restaurace Falco doslova praská ve švech. Oscar i Josef Majerové plují mezi plně obsazenými stoly a tvrdí, že takhle plno už tu hodně dlouho nebylo. "Na hodnocení piva je ještě brzy. Uvidíme, jak nám bude zítra, co udělá s hlavou a žaludkem," nepospíchá s pochvalou Majer starší. Nicméně jeho restaurace je mezi prvními, které se s pivovarem dohodly na další spolupráci.

Snad největší nával a výbornou atmosféru zažíváme Pod Václavem. Tady pijí pivo už od čtvrtka a shodují se, že kvůli Bakaláři by potřebovali přistavět hospodu. Plno je jak ve formance tak v restauraci. Postupně navštěvujeme také Country bar Texas a Nonstop Boston, kde se potkáváme se starostou Nejdlem a poprvé ochutnáváme také desítku. Další kroky vedou do Mexica, kde koncertují Rychtáři ve své nejpůvodnější sestavě. Tady už se bohužel Bakaláře nedočkáme. Je beznadějně vypito. Takže poslední "úspěšnou" zastávkou je Restaurace u Hrozna. Je před půlnocí a ani zde si není kam sednout. Bakalář zaznamenal první velké vítězství.

Mezi četnými pochvalnými názory nás zaujal i pohled Miroslava Tvarůžka: "Od té doby, co rakovnický pivovar přestal vařit, piju Plzeň. Mám už dva velký kluky, který pijou pivo se mnou, a když jsme ho ochutnali, bylo rozhodnuto. Kluci sami navrhli, že přesedláme na Bakaláře. Jsme přece jen rakovničtí patrioti, a budeme podporovat naše pivo. Jenom pozor, je nejen dobré, ale i silné, takže poněkud leze do bambeřice," řekl nám známý podnikatel a sobotní ráno mu dalo zcela za pravdu.

A jaké jsou zkušenosti s prodejem lahvového piva? Mezi prvními prodejci, kteří prodávali rakovnické pivo již od minulého čtvrtka, byl Zdeněk Mikuláštík. "Je to bomba. Od rána se mi tu netrhnou dveře a Bakalář jde opravdu na dračku. Každý ho chce alespoň ochutnat," říká prodejce nápojů z Havlíčkovy ulice, který sám prodal už více jak tři palety. Připomínáme, že v těchto dnech se v Rakovníku rozváží již druhá várka a pivo začalo být distribuováno také po venkovských provozovnách.

Podrobnější reportáž v příštím Raportu.

Pavel Sklenička, Sláva Vaic

« Zpět