Ročník 28
Číslo 17
26. 04. 2018

Foto RAKOVNÍK. Na dvě stovky cvičenců všech generací předvedly v sobotu 21. dubna na palubovce rakovnické sportovní haly pět skladeb, které nacvičily na XVI. všesokolský slet v Praze. „Šlo o úplně první předvedení těchto skladeb veřejnosti. Cvičence z TJ Sokol Rakovník doplnili i hosté z Budečské a Sladkovského župy,“ konstatoval starosta TJ Sokol Rakovník Josef Helebrant. Kromě sletových skladeb Méďové, Noty, Borci, Ženobraní a Princezna republika viděla zaplněná hala také vystoupení sokolských oddílů orientálního a skupinového tance a mažoretek.

  • Realitní makléř potrestán

    RAKOVNÍK. Výslechem svědkyně Venduly Ž. z Kněževsi a čtením listinných důkazů pokračovalo ve čtvrtek 5. dubna u okresního soudu hlavní líčení v případu zpronevěry, které se měl dopustit rakovnický realitní makléř V. P. Nechybělo mnoho a případ mohl skončit zastavením stíhání, když dlužnou částku uhradil otec obžalovaného. Sám žalovaný však na takové řešení přistoupit nechtěl, a tak odcházel od okresního soudu s podmíněným trestem.

  • Unikát: Obchvat středem obytné zóny

    Je přátelské a dobrodružné povahy. V mládí byl horolezcem a běžcem (dodnes rekreačně), což jej přivedlo k vystudování fakulty tělesné výchovy. Po krátké epizodě ve školství pracoval jako hromosvodář a nakonec se ujal vedení zemědělského podniku po otci. Miloslav Mánek (58) byl v letech 1994–98 populárním starostou Rakovníka. Nedávno se za zesnulého Václava Laňku stal znovu členem zastupitelstva. Vždy kandidoval jako nezávislý za ODS.

  • Našli tři stříkačky i s jehlami

    RAKOVNÍK. Drogy jsou dnes všude kolem nás. Ze statistik Policie ČR víme, že se hlídky s řidiči pod vlivem omamných látek setkávají takřka denně. Ale to je jen špička ledovce. Dalším nebezpečným jevem je aplikace návykových látek na veřejném prostranství, kde po sobě „závisláci“ nechávají infikovaný materiál. Odhalit taková místa a následně je nebezpečného materiálu zbavit měla celostátní akce „jehla“.

  • Nezačneme hned vrtat

    RAKOVNÍK. O tom, co dokáže bolavý zub, ví většina z nás své. Copak ve všední den, to zajdete ke svému lékaři, ale co během víkendu nebo svátku? Nedávno nám Jana Urbanová z Rakovníka zaslala příspěvek do kritické rubriky K.O. V sobotu před Velikonoci se s bolavými ústy dostavila na zubní pohotovost. Jaké bylo její rozčarování (i dalších pacientů), když se jí okolo 12:30 dostalo od ošetřující lékaře vysvětlení a omluvy, že zbylé pacienty už nemůže ošetřit a odkázal je na pohotovostní službu na Kladně. Jak služba první pomoci v Rakovníku funguje, jsme se zeptali přímo sloužícího lékaře Vítězslava Fořta.

  • Smrt je nevyhnutelná, ale ostatní záleží na nás

    NOVÉ STRAŠECÍ. Umírání a smrt jako společenská témata u nás moc nefrčí. Bývalá úcta ke stáří a důstojnému konci života se kamsi vytratila, nahradila ji nevšímavost, netrpělivost, smrt byla vytěsněna na okraj. O navrácení rovnoprávného postavení této nedílné součásti života se od revoluce snaží řada institucí, jako jsou hospice a fondy, které je podporují. Na postupné změně názoru veřejnosti má velkou zásluhu i známá socioložka Jiřina Šiklová. V geriatrii pracovala většinu života a napsala o tématu řadu publikací. Strašecký nadační fond Umění doprovázet ji pozval na besedu s názvem uvedeným shora v titulku.

  • Řeka je čistá. Na jak dlouho?

    KŘIVOKLÁTSKO. Snad jen celoplošný zákaz vstupu k Berounce a jejímu okolí by řeku definitivně zbavil odpadků. Už čtrnáct let se dobrovolníci na lodích snaží, aby byly břehy Berounky čisté. Jejich sisyfovský boj nikdy neskončí. Dokud to k řece potáhne rekreanty, vodáky a rybáře, bude stále co sbírat. Letos dobrovolníci řece pomohli od 2,02 tuny odpadu. Pod organizací Místní akční skupiny Rakovnicko to bylo nejspíš naposledy.

  • Loutkářské Letnice v Rakovníku

    V době chytrých mobilů, tabletů, televize, smršti kreslených i hraných filmů a dalších možností zábavy se zdá být loutkové divadlo dávno přežitou relikvií. Ale kupodivu a naštěstí to není pravda.

  • Foto

    Program festivalu Jedenáct večerů s Bakalářem ve formátu pdf (1,4 MB) zde.


     

  • Vítězové: Kratochvíl, Zíka a Janota

     

    Počinem roku: Nakopeme dětem

    Str. 4

    Ivoně Březinové to píše samo!

    Její hrdinové tvoří příběh sami. Nikdy neví předem, jak dopadne

    Str. 7

    Loutkářské letnice v Rakovníku

    Šest pohádek během tří dnů v divadle Před Branou

    Str. 10

  • Dny otevřených dveří a bazárek Dětského klubíku MáJA

    Lužná II, Husův sbor, čt 26. – so 28. dubna 14–17 h. Dny otevřených dveří Dětského klubíku MáJA a současně bazárek dětského a dámského oblečení, hraček a drobností na podporu klubíku

    Čarodějnice na Tyršáku

    30. dubna od 15 hodin, Tyršovo koupaliště v Rakovníku Srdečně Vás zveme opět po roce na čarodějnice na Tyršáku. Připravili jsme pro vás stezku mezi čaroději a jeden se nám zatoulal, když zjistíte, který, a splníte úkoly na stanovištích získáte odměnu. Připraven je program na pódiu. Skákací hrady, jízda na koni, RC modely, motorky, tombola, pečení buřtíků. Od 18 hodin začne hrát kapela Fret a ve 20 je vystřídají Rock Slaves. Vstupné je do 18 hodin dobrovolné a výtěžek z něj a z tomboly letos poputuje nadaci „Motorkáři pomáhají“. Tak doražte a nudit se určitě nebudete.

    Dar od Lasselsbergeru

    RAKOVNÍK (ps). Obklady na rekonstrukci chodeb v Mateřské škole V Lukách v hodnotě přes 71 tisíc korun věnovala městu společnost Lasselsberger.

    Firmy nestíhají

    RAKOVNÍK (ps). Rekonstrukci sociálního zařízení v MŠ Vinohrady za 511 tisíc provede Altryss Most. Povedlo se zadat také rekonstrukci sociálek MŠ V Hradbách. Práce zajistí B+P Hájek za 183 tisíc. Stejná firma opraví také plot v urnovém háji za 351 tisíc korun.

« Zpět