Foto

Jaroslav Slavík

 

Odešel Jaroslav Slavík

Seniorku pod vedením Jaroslava Slavíka jsem poprvé slyšel v Novostrašeckém kulturním centru. Kapela se prezentovala velmi profesionálně. Pan kapelník svým šarmem připomínal R. A. Dvorského. Nejen, že krásně zpíval a vystoupení kultivovaně uváděl, ale velmi dobře hrál i na altový saxofon. Seniorku pod jeho vedením jsme mohli slýchat i v Lánech nebo na Kladensku a v roce 1996 kapela zavítala dokonce do Štrasburku, a to s tanečním souborem Květovanky, se kterým během několika let absolvovali na 120 představení.

Jaroslav Slavík se narodil v Hradečnu. Většinu života pracoval jako ekonom v Poldi Kladno. Muzice se věnoval od mládí. Nejprve hrával na housle, a když mu bylo 15 let, v místní kapele prý potřebovali klarinetistu, a tak se na klarinet během prázdnin naučil a dostal své první angažmá. V Novém Strašecí hrával nejprve s Lexou Jelínkem a pak už s vlastním orchestrem, který pojmenoval Seniorka. K muzice se dostal i během vojenské služby, kterou strávil v Chebu, kde dokonce vedl dechový orchestr. „Máme doma fotografii, jak pochoduje v čele kapely a diriguje,“ vzpomíná jeho dcera Šárka Čermáková.

Pamatuje si, že táta hrál vlastně pořád. „Jen když jsme se jako děti narodili, tak asi čtyři roky pomáhal mamince s dvojčaty, a tak měl chvíli pauzu. Ale pak se zase k aktivnímu hraní vrátil. Měl dokonce možnost hrát s tanečním orchestrem Čs. rozhlasu Josefa Vobruby, zahrál si s ním a dostal nabídku, takže mohl být profesionálem. Ale to odmítl.

Se Seniorkou hrál aktivně až do roku 2016, pak chodil ještě na záskoky s kapelou Kazimíra Vachtla. Naposledy veřejně vystoupil, když mu bylo 88 let,“ vzpomíná Šárka Čermáková.

Letos v květnu oslavil Jaroslav Slavík 92. narozeniny. A v rámci oslavy si opět zahrál na svoji milovanou altku a všem v domově seniorů i zazpíval. Zemřel 15. července. Čest jeho památce.

 

Pavel Sklenička

« Zpět