Foto

Jezírko zdobí zelený prostor před obecním úřadem. Přibude k němu ještě litinová lavička pro posezení a litinový koš na odpadky.

 

Proběhla revitalizace zeleně před obecním úřadem

Nově jezírko i litinová lavička

LIŠANY. Historická budova obecního úřadu v Lišanech je hned po kostelu další dominantou obce. Budova se těší hezkému vzhledu a nyní se vedení obce rozhodlo revitalizovat i zelený prostor před budovou. Vzniklo tu nové jezírko a sází se keře.

„Před obecním úřadem se provádí revitalizace zeleně. Původní zeleň už byla stará a zaschlá, tak jsme se rozhodli prostor oživit,“ potvrdila starostka obce Dana Medřická. Už na podzim byl pokácen velký „vánoční“ smrk. „Byl nemocný a byla obava, aby nepadl, protože už byl nakloněný nad chodník. Strádala i lípa, která se nemohla dál rozrůstat. Ale vysadíme nové stromy, takže náhrada za ně bude,“ vysvětlila.

Obec si nechala nejprve zpracovat studii. „Nechtěli jsme tu dělat páté přes deváté, ale chtěli jsme, aby to bylo nějak jednotné. Také jsme nechtěli žádnou modernu, spíše zachovat venkovský styl,“ uvedla.

Práce začaly před zhruba dvěma měsíci a hotovo by mělo být na pouť. Prořezala se lípa a vysadilo se několik keřů. Až to počasí dovolí, zaseje se nový trávník. „Místo původní staré fontánky se vybudovalo jezírko, usadily se do něho tři kmeny s lekníny. Bude samočistící, a pro tento účel se tam vysadily i další rostliny,“ řekla Dana Medřická. K jezírku přibude ještě litinová lavička a odpadkový koš. A ze stejného materiálu byla pořízena také další lampa k chodníku.

Opravil se chodník vedoucí na úřad, který byl už popraskaný a nerovný. Práce se dotkly i samotné budovy úřadu. „Nechali jsme opravit také sokl na obecním úřadě, který nasával vlhkost. Otloukla se stará omítka, udělal se na něm rám, aby zeď mohla dýchat, a znovu se natřel,“ vysvětlila.

Na podzim se počítá ještě s výsadbou několika listnatých stromů a bude zcela hotovo. Práce vyjdou na zhruba 200 tisíc korun a obec je hradí ze svého rozpočtu. Některé práce si navíc udělali svépomocí.

Renáta Fryčová

« Zpět