Kvůli dubnovým mrazům se předpokládají nižší výnosy

Na Rakovnicku začaly žně

RAKOVNICKO. Léto je v plném proudu a zemědělcům před několika dny začaly žně. Díky slunečnému počasí je tomu o pár dnů dříve než vloni. Horší to ale bude s výnosy a kvalitou sklizených rostlin. Zemědělci je předpokládají nižší než v loňském roce. Mohou za to především dubnové mrazy.

„Zně na Rakovnicku začaly zhruba v polovině července. Ozimý ječmen je už takřka sklizený, začala se sklízet řepka, hrách a pak přijde na řadu pšenice,“ potvrdil předseda Okresní agrární komory Rakovník Jaroslav Mikoláš.

A výnosy právě u ječmenu se podle posledních čísel zdají být nižší než v loni. „Výnosy budou určitě nižší než v loňském roce. Problém je i s kvalitou. Zhruba 50 % ozimého ječmene nemá totiž objemovou hmotnost,“ vysvětlil.

Za nižší výnosy mohou zejména mrazy, které nás zasáhly v dubnu, kdy už na polích nebyla sněhová pokrývka a rostliny byly v plném růstu. „Oblast od Prahy na západ byla v dubnu postižena opravdu velkými mrazy, bylo až mínus 10 stupňů. Takže jsme předpokládali, že se to projeví na všech rostlinách. A před tím byl problém, že v březnu a dubnu bylo sucho, pak to deště v květnu a v červnu sice vylepšily, ale myslím si, že se to na sklizni projeví,“ uvedl.

Mráz se podepsal zejména na rostlinách řepky, kde chybí šešule a je jasně vidět, že jedno patro zcela chybí. „U řepky budou výnosy také menší než v loňském roce. Vidím, i v rámci republiky, že je to tak o 4–5 metráků nižší výnos. U nás na Rakovnicku je zajímavá olejnatost, která je v dobré kvalitě.“

Sklízí se také hrách a brzy se začne i se sklizní pšenice. A chmel bude ještě chvíli dozrávat. „Porosty chmele vypadají dobře. Ale o tom, co se sklidí, bude rozhodovat počasí. Chmelu se líbí naše typické počasí bez tropických teplot a extrémních srážek. Tak si ho přejme, aby kvalitního chmelu bylo dostatek,“ uzavřel.

Renáta Fryčová

« Zpět