Foto

Kateřina Konopásková ve svém království.

V Janově právě otevřeli Koloniál u Katky

Malý krámek s velkým nadšením

JANOV. Obec, kde žije jen 140 lidí, má tak pěknou hospodu se sálem, že i lecjaké město může závidět. A od pondělí 1. července se v Janově otevřel i nový obchůdek. Jmenuje se KUK, což znamená Koloniál u Katky, a provozuje ho Kateřina Konopásková. Katku možná znáte jako prodavačku z prodejny Elektro Viola nebo z Jednoty v Milostíně. A milovníci Thálie si asi vzpomenou i na její výkon ve hře Dámská šatna, kterou před časem uvedl v Janově divadelní spolek Madis. Teď jí tleskají obyvatelé Janova znovu, neboť se ujala obchůdku, kterému hrozilo definitivní uzavření.

„Prostě potřebuju akci“

„Co mě to napadlo otevřít vlastní prodejnu? Já ti nevím. Ti, co tu byli přede mnou, skončili. Já bydlím ve Svojetíně a celý měsíc jsem o tom přemýšlela. Před tím jsem byla 15 let v prodejně Elektro Viola, pak jsem jezdila jako průvodčí ve vlaku Rakovník – Praha. Nebyla to špatná práce, ale nějak mě to neuspokojovalo. Já prostě potřebuji akci,“ vysvětluje Katka, kterak k vlastní živnosti přišla. Profesi prodavačky si vyzkoušela nejprve v Milostíně, kde pracovala 3 roky. A teď je ve vlastním.

„Prodejna je obecní, obec platí veškeré provozní náklady, takže si musím vydělat vlastně ,jen’ na sebe,“ směje se, protože ví, že ani to nebude v tak malé obci jednoduché. Ale už první dny ukázaly, jakou má otevření krámku odezvu. I během úterního dopoledne, kdy jsme prodejnu navštívili, se tu dveře doslova netrhly.

Větší prodejní plocha

Všimli jsme si změny původní dispozice a rozšíření prodejní plochy. „Tady byl sklad, já jsem ho otevřela a mám tu nápoje, drogerii, krmení a další věci pro pejsky a kočičky, a pak taky ovoce, zeleninu, chlazené nápoje, koření a prostě všechno, co na vesnici potřebuješ,“ vypočítává.

Dominantou obchodu jsou dřevěné regály na pečivo. „Ty jsem sehnala úplně náhodou v Rakovníku. Šla jsem si k doktorovi vyzvednout recept, a jak tak běžím ulicí V Brance, koukám do dveří bývalého pekařství. Měli tam spoustu všelijakých polic. A tak mě vzali dovnitř a já tam objevila tenhle poklad. Tak jsme to sestavili a je to bomba. Má to i podsvětlení a vypadá to skvěle. S instalací a zařizováním mi pomáhala celá rodina i holky z aerobiku. Makali jsme tu 14 dnů, klíče jsem dostala 17. června a 1. 7. jsme otevírali,“ vypočítává.

Místní jsou rádi

Čerstvé pečivo bere z Kladna nebo Cvrčovic, chlazený pult láká na čerstvé chlebíčky, feferonový salát a krájené uzeniny od Hendricha i Vrábíka a taky od Bety. „Dnes máme teplou sekanou, v případě zájmu ohřeju párek, uvařím kafe, v pondělí jsme měli i zákusky,“ doplňuje.

A to už je tu další zákaznice. Nechá si nakrájet 20 dkg šunky, feferonový salát si bere všechen i s plastovým boxem. „Jsem moc spokojená, že je krámek zase otevřený. A hlavně, že je tu Katka. Je strašně hodná. Dřív jsem musela do města, teď se budu snažit chodit sem, musím ji přece podpořit,“ říká paní Jana z Janova.

Děkuje všem za pomoc

„Chtěla bych moc poděkovat všem, co mi s otevřením obchodu pomohli. Obecnímu úřadu Janov, mému příteli Mílovi Křížkovi, celé rodině a hlavně Ivance Raisové, mojí nerozlučné kamarádce. Ta mi pomáhala, ještě když jsem byla v prodejně Coop v Milostíně, kde byla mojí pravou rukou,“ zdůrazňuje Katka.

„V tom vlaku to nebylo pro ni. Byla celá nesvá z toho, že si nemůže v těch vagonech přestěhovat nábytek podle svýho. Tam bylo všechno přišroubovaný. Kdežto v krámku si to může zařídit podle sebe,“ směje se Míla Křížek.

Pavel Sklenička

« Zpět