Přes 100 dobrovolníků uklidilo Berounku a okolí

Sesbírali přes půl tuny odpadu

RAKOVNOCKO. Přes sto dobrovolníků se zapojilo do letošní úklidové akce s názvem – Čistá Berounka. Z lodí, ale i ze břehu nasbírali necelou tunu odpadu. Na památku si odvezli nejen dobrý pocit, ale také trička s logem letošního ročníku.

Úklidovou akci uspořádala v sobotu 27. dubna Místní akční skupina Rakovnicko. Registrace dobrovolníků probíhala již od konce února, a tak se přesně vědělo, s kolika lidmi mohou organizátoři počítat. Připraveny byly dvě trasy. Ta pro dobrovolníky z lodí vedla ze Zvíkovce do Roztok, pro pěší pak od Týřovských skal do Roztok.

„Opět se našla taková klasika, jako jsou plasty, kelímky, lahve, plechovky, boty. Byla tam ale i poměrně velká pneumatika. Tu shodou okolností našel ministr dopravy Martin Kupka a obdivovala jsem ho, že ji naložil na loď a přivezl až do Roztok,“ řekla za organizátory akce Lucie Paterová z MAS Rakovnicko.

Celkem se sesbíralo 0,6 t odpadu. „V loňském roce to bylo 0,38 t, ale jednalo se o netradiční ročník, kdy kvůli vysoké hladině řeky byla zrušena vodácká varianta a uklízelo se pouze na pěších úsecích,“ vysvětlila. Odvoz zajistili pracovníci VHČ Pavlíkov a s úhradou za skládkování zase pomůže Povodí Vltavy.

S úklidem řeky a jejího okolí pomáhali také dobrovolní hasiči. „My jsme moc rádi, a stalo se to tradicí, že nám každoročně jezdí pomáhat SDH Skryje, hasiči Hvozd byli už potřetí a loni a předloni se připojili i členové SDH Slabce, ale letos jim kolidoval termín s akcí na Tyršově koupališti,“ řekla.

A ani letos nechyběla dobrovolnická trička. „Lidé si na profilu na sociální síti odhlasovali, jaké barvy budou ty letošní. Nakonec vyhrály tmavě šedá a červená. A trička v těchto barvách jsme připravili s letošním logem a logy našich sponzorů pro každého účastníka.“

V Roztokách se pak všechen odpad naložil na auto a odvezl. Dobrovolníci si opekli buřty a odpočinuli si po náročném dni. „Měli jsme radost, že nám vyšlo perfektní počasí, vše se nám podařilo, měla jsme i pozitivní zpětnou vazbu od dobrovolníků, takže myslím, že jsme si to všichni užili,“ dodala Lucie Paterová.

Na počátku dobrovolnické akce Čistá Berounka stáli Petr Bendl, první hejtman Středočeského kraje a jeho náměstek Vilém Žák. První ročník se uskutečnil v roce 2006 a od té doby se koná pravidelně na konci dubna či počátku května, jako jedna z akcí pořádaných v rámci Dne Země.

Renáta Fryčová

« Zpět