Odbory se sloučením škol nesouhlasí

RAKOVNÍK/PRAHA. Pětašedesát krajských zastupitelů v pondělí 29. dubna (po uzávěrce Raportu) rozhodovalo o slučování středních škol na Rakovnicku, Kolínsku, Kutnohorsku a dalších okresech Středočeského kraje.

V uplynulém týdnu se nám podařilo zjistit, že nesouhlasné stanovisko se slučováním škol zaslaly zastupitelům školské odbory.

„Domníváme se, že slučování škol by mělo probíhat racionálně a měli by být o připravované změně s dostatečným předstihem seznámeni pracovníci školy, rodiče i veřejnost. Slučování by mělo probíhat na základě předem daných kritérií, v součinnosti se sociálními partnery a v souladu se záměrem slučování škol podle Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v kraji (par. 9 odst. 2 škol. zákona).“

Píše se ve stanovisku zaslaném na kraj 5. dubna a podepsaném předsedou krajské rady Středočeského kraje ČMOS PŠ Jiřím Sixtou a předsedou ČMOS PŠ Františkem Dobšíkem.

„Vzhledem ke zkušenostem se slučováním škol ve Středočeském kraji v uplynulých letech nedochází k výrazným finančním úsporám, jelikož školy mnohde zůstaly ve svých budovách. Navíc se navýšil počet zaměstnanců ve vedení škol, konkrétně zástupců ředitele. Pokud dochází ke slučování, mělo by jít o školy, jejichž učební obory jsou příbuzné. Tam je možné využít odborností vyučujících a zajistit tak i prostupnost oborů.

Demografický vývoj ve Středočeském kraji i v Praze svědčí o nárůstu počtu žáků v budoucích letech. Středočeské školy budou mnohdy řešit nedostatečnou kapacitu studijních míst pražských středních škol. Termín sloučení od 1. 9. 2024 je pro vedení škol stresující a nereálný (ve školách v současnosti probíhají přijímací, maturitní a závěrečné zkoušky, které mnohde zasáhnou až do počátku prázdnin.

Krajská rada KOJ Středočeského kraje ČMOS PS nesouhlasí se záměrem slučování za výše uvedených okolností. Vedení odborového svazu se s argumenty krajské rady ztotožnilo a odmítavé stanovisko podporuje.“ Píše se v dopise, který obdrželi zastupitelé kraje na začátku dubna.

Sláva Vaic

« Zpět