Po rekonstrukci zbrojnice žádají o nový automobil

Jeseničtí hasiči obnoví techniku

JESENICE. Před necelými třemi lety nechalo město zrekonstruovat místním hasičům zbrojnici. Nyní se snaží získat dotační podporu na nákup nové cisterny. Podle předběžných odhadů by měla stát 12 milionů korun.

Jednotka jesenických hasičů patří do II. kategorie, což znamená, že vyjíždí do 5 minut od vyhlášení poplachu. Zároveň je předurčena k zásahům u dopravních nehod. V současné době je ve výjezdovém týmu 12 hasičů a k zásahům vyjíždí minimálně 4 z nich.

„Chtěli bychom pořídit hasičům nový zásahový vůz. Technika, kterou nyní disponují, je Tatra T 815 s označením CAS 30, pak Tatra T 815 o něco menší s označením CAS 25 a rychlý zásahový automobil VW Transportér. Pak máme ještě dodávku Ford Tranzit a tu jsme kupovali hlavně pro potřeby malých hasičů,“ říká starosta města Jan Polák.

Mimo techniky k zásahům mají jeseničtí hasiči také raritu v podobě dvou historických koněk.

A právě Tatru CAS 30 by nyní chtěli vyměnit za modernější vůz. „Je vyrobená před rokem 1989 a nejlepší chvíle má už dlouho za sebou. Je to auto, které využíváme při požárech. Má 9 kubíků vody plus nějaké pěnidlo. To vozidlo je relativně těžké a vzhledem terénu, kde zasahujeme, tak už nás velice zpomaluje. a nevyhovuje současným potřebám,“ vysvětlil starosta.

Tatru obdržela jednotka od profesionálních hasičů v roce 2008. „Museli jsme kvůli tomu tehdy upravit hasičskou zbrojnici; zvýšit stropy, aby se nám tam vešla.“

A nyní by hasiči chtěli pořídit modernější, rychlejší a ekologičtější vůz s lepší brodivostí a dostupností v terénu. „Místní akční skupina Rakovnicko vyhlásila první výzvy z Integrovaného regionálního programu (IROP). My jsme tam podali žádost a byli jsme s ní úspěšní. V současné době čekáme na vyhodnocení,“ prozradil starosta. Pokud budou se žádostí úspěšní, nový vůz by mohli mít jeseničtí hasiči do dvou let. „Bude to zcela nové auto. Rozpočet je zhruba 12 milionů korun včetně DPH. Je to včetně vybavení jako je termokamera, čerpadla, hadice, savice, proudnice, dýchací přístroje, lahve a mnoho dalšího.“

Co bude se starou Tatrou zatím jisté není. Do garáží se ale už nevejde a ani vytížení pro ni by místní hasiči nenašli.

A před třemi lety prošla rekonstrukcí také hasičská zbrojnice. „Přistavili jsme ještě čtvrtou garáž a propojily ji s třetí garáží. Pak se přistavila část podkroví, kde je kancelář a posilovna,“ uvedl starosta. První garáž mají uvolněnou pro rychlé opravy.

Renáta Fryčová

« Zpět