Obce nechtějí park ani dotace, chtějí hledat jiné řešení

Setkání s hejtmankou opustila většina starostů

KŘIVOKLÁTSKO. Starosty obcí z Křivoklátska navštívila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Schůzka ale nic nového nepřinesla. Naopak, pětadvacet starostů z třiceti přítomných se ji rozhodlo, po výroku hejtmanky, opustit. Kraj se proti vyjádření obcí ohledně schůzky ohradil.

Petra Pecková pozvala starosty na jednání do obce Broumy ve středu 17. dubna. Měla to být schůzka, která „prolomí ledy“ v těžké komunikaci mezi ministerstvem životního prostředí a starosty.

Alternativní řešení

Téma schůzky se předem upřesňovalo, přesto došlo k neporozumění. Hejtmanka chtěla obcím nabídnout dotační tituly v rámci pomoci v případě zřízení národního parku (NP). „V písemné reakci pozvaných obcí zaznělo, že vyhlášení NP je v regionu plošně odmítáno. Bylo upozorněno, že spíše než k vypracovávání dotačních titulů na sporný projekt NP, by mělo vedení Středočeského kraje přistoupit k debatě s obcemi a snažit se přinejmenším pochopit důvody, které vedou k jejich nesouhlasu,“ řekla předsedkyně Svazku obcí Křivoklátska Iveta Kohoutová.

Přesto starostové na schůzku dorazili. Chtěli ale debatovat o návrhu a hledat možná alternativní řešení. To ale podle jejich slov hejtmanka Petra Pecková razantně odmítla. „Za asistence najaté mediátorské agentury vyzvala přítomné k vytvoření skupin a sepsání požadavků na vhodné dotace. Zároveň sdělila, že pokud někdo nemá potřebu řešit dotační programy v souvislosti se zřízením NP, není třeba, aby nadále setrvával v sále. Na to se 25 z přítomných 30 obcí rozhodlo sál opustit,“ řekla Iveta Kohoutová a dodala: „Dopředu jsme avizovali, že se chceme bavit o spornosti celého záměru, že nás zajímá názor paní hejtmanky na posílení role samospráv v národních parcích, splavnost řeky Berounky procházející parkem a další. Tuhle debatu ale paní hejtmanka neumožnila.“

Pracovní charakter

Proti tomu se ale rada kraje ohradila v tiskovém prohlášení: „Rada Středočeského kraje se ohrazuje proti mediálnímu podání pracovního setkání ze strany starostek a starostů Křivoklátska, které se konalo ve středu 17. 4. 2024 v Broumech nad Berounsku. Vyjádření zástupců samospráv dehonestuje setkání, které bylo apolitické, bez ambice na jakoukoliv medializaci, bylo zorganizováno Středočeským krajem s cílem pomoci obcím v souvislosti s připravovaným vyhlášením NP a mělo čistě pracovní charakter. Jednání mělo vést k vytipování oblastí, ve kterých kraj může samosprávy podpořit a připravit přímo pro ně a podle jejich potřeb dotační titul ‚na míru‘ v případě, že k vyhlášení NP dojde. I proto se jednání zúčastnili primárně radní gesčně odpovědní za životní prostředí, veřejnou dopravu a mobilitu, silniční dopravu a cestovní ruch.“

Splnit sliby

Hejtmanka prý chtěla splnit svůj slib a pomoci obcím s novou situací v případě vyhlášení NP. „Sliby se mají plnit. Já jeden dala starostům Křivoklátska v březnu, když jsme se s nimi a s panem prezidentem Petrem Pavlem sešli na jednání o připravovaném vzniku NP Křivoklátsko. Starostové jsou přesvědčeni, že území není nutno chránit národním parkem, ale také mluvili o tom, že slyší mnoho slibů, jak jim stát s novou situací pomůže, ale nemají nic černé na bílém. Nabídla jsem proto nikoliv za stát, ale za krajskou samosprávu jednání, na kterém bychom mohli alespoň za Středočeský kraj, dát starostům základní jistotu, že pomoc bude připravena ze strany kraje. Současně jsme na jednání přizvali ředitele Státního Fondu životního prostředí Petra Valdmana, protože SFŽP má už od roku 2010 dotační titul pro národní parky, a i ten může být upraven podle potřeb obcí Křivoklátska. Obce to odmítly, je to jejich právo a já děkuji těm pěti, které konstruktivně v průběhu večera pracovaly na seznamu potřeb, aby se jejich občanům v obcích lépe žilo,“ řekla Petra Pecková.

Starostové, kteří jednání opustili, dle jejich slov, ale nepotřebují nová parkoviště, odpadkové koše nebo opravené silnice. Chtějí ochránit své domovy, přírodu, a to nejlepším možným způsobem. Což podle nich národní park nezajistí.

Renáta Fryčová

« Zpět