Foto

Sto let starý most prochází opravou. Silnice je pro automobilovou dopravu zcela uzavřena. Pro pěší byla postavena provizorní lávka podél mostu.

Začala II. etapa opravy Masarykova mostu

Most přes řeku se opět uzavřel

ZBEČNO. Po zimní pauze začala druhá etapa opravy Masarykova mostu ve Zbečně. Zatímco při první etapě mohli pěší využívat cestu přímo na opravovaném mostě, v druhé etapě pro ně bude zřízena provizorní lávka. Automobily budou ale muset využít most v Roztokách nebo v Nižboru. A to přinese opět značné komplikace zejména místním, protože se rozdělí dvě obce pod jednou samosprávou. Opravy by měly skončit na začátku října.

Sto let starý most měl problémy se statikou, a tak se už několik let plánovala jeho oprava. Práce na I. etapě začaly 18. září a měly trvat až do 10. prosince. Jenže 1. etapu se podařilo dokončit dříve a most se otevřel již 15. listopadu pro veškerou dopravu. A v úterý 2. dubna začala 2. etapa, která by měla skončit 6. října letošního roku.

„Jedná se především o kompletní výměnu mostního svršku, což představuje novou vozovky, chodníky, izolace, vyrovnávací vrstvy, zábradlí, veřejné osvětlení, dilatační závěry a podobně. Součástí opravy je i sanace spodní stavby, což je především oprava opěr, křídel a podhledů nosné konstrukce mostu. Nejedná se o demolici, ale o opravu mostu stávajícího, takže nejdůležitější konstrukce mostu zůstanou zachovány,“ vysvětlila tisková mluvčí Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Petra Kučerová.

V loňském roce byly provedeny opravy předpolí mostu za úplné uzavírky. „I druhá etapa si vyžádá úplnou uzavírky pro automobilovou dopravu. Dokončení prací a zprovoznění opraveného mostu předpokládáme příští rok v říjnu,“ uvedla.

To ale přinese komplikace opět zejména místním lidem. Újezd nad Zbečnem spadá pod obec Zbečno. Ve Zbečně je škola, obchod, pošta, v Újezdu zase dětská skupina i vlaková zastávka. Ale cesta, která je spojuje, tedy Masarykův most, se opět na několik měsíců uzavře. „Na jednu stranu jsme rádi, že se most opraví, ale na druhou stranu to přináší velké problémy s rozdělením dvou vesnic pod jednou samosprávou. Bude to náročné, ale důležité je, aby se to opravilo co nejdříve,“ řekl Jiří Těhan, starosta Zbečna, pod které Újezd nad Zbečnem spadá.

Pro pěší se po dobu II. etapy otevře provizorní lávka přes řeku. Pro automobily budou vyznačeny objízdné trasy. Občané, kteří budou chtít jet ze Zbečna do Újezdu, budou muset využít most v Roztokách nebo Nižboru. Došlo také k úpravě jízdních řádů. „Již od 1. dubna dojde k úpravě jízdních řádů autobusové linky 555, kdy nebude obsluhován Újezd nad Zbečnem. Zastávky Zbečno, žel. st. a Zbečno, Újezd nad Zbečnem jsou po dobu uzavírky zrušeny bez náhrady. Návaznosti na vlaky ve stanici Zbečno jsou zrušeny, náhradou lze ve vybrané časy využít přestup na vlak v zastávce Křivoklát, žel. zast.,“ stojí na webu obce Zbečno.

Renáta Fryčová

« Zpět