Foto

Začala výstavba chodníku a veřejného osvětlení. To umožní místním bezpečný přesun k autobusové zastávce.

Projekt se zdržel kvůli připomínkám

Postaví chodníky a zastávku

LUŽNÁ. Obyvatelé Lužné – nádraží si už dlouhá léta stěžovali na chybějící chodníky podél frekventované Lišanské ulice, po které musejí chodit denně na autobusovou zastávku. Projekt už připravilo minulé vedení obce, realizace ale začala až nyní, a to i kvůli připomínkám občanů.

„V pondělí 18. března za přítomnosti stavbyvedoucího zhotovitelské firmy Froněk a stavebního dozoru došlo k předání stavby a hned se začalo pracovat,“ potvrdila luženská starostka Dana Hůlová.

Původní cena díla, která zahrnuje stavbu chodníků, autobusové zastávky a veřejného osvětlení, měla činit 4 319 307,91 Kč bez DPH. V současné době je ale vyšší o 1 855 274,90 korun. „Stavbu nám zkomplikovaly především neustálé připomínky jednoho z občanů, které jsme rok zapracovávali do projektu, který se musel neustále upravovat,“ vysvětlila starostka. Na popud stěžovatele se musel navíc vypracovat projekt na odvodnění.

To stavbu nejen prodražilo, ale také opozdilo její realizaci. „Na zastupitelstvu jsme schvalovali dodatek o navýšení ceny a nyní bude nutné schválit nové datum dokončení stavby. Stavba měla být původně realizována od loňského ledna do konce května. Po neustálém upravování projektu byl termín realizace stavby posunut o rok, mělo se tedy začít letos v lednu. Nakonec po všech peripetiích bylo stavební povolení vydáno až ke konci února, takže stavba by měla být dokončena v červenci,“ uvedla. Chodník povede z Lesní ulice do Lišanské ulice po straně zástavby, pak se přejde na druhou stranu a po chodníku se dojde až k zastávce u křižovatky.

A k zastávce na druhé straně křižovatky přibyla nová lavička. „Na únorovém zastupitelstvu, kde byla velká účast, se mimo jiné řešilo, co občany trápí. Postrádali lavičku v zastávce, aby si mohli sednout při čekání na autobus. Přítomný byl i bývalý starosta Václav Kejla, který vysvětlil, že v zastávce lavička není, protože se tam scházely problematické osoby, hromadil se tam odpad a docházelo k vandalismu. A má pravdu. Tím, že zastávka je mimo zástavbu, byla terčem vandalů. Vyřešili jsme to tak, že jsme lavičku dali mimo přístřešek. A objednali jsme lavičku, která se jen stěží odnese. Vím, že venku nevypadá dobře, lidé si na ni v dešti nesednou, ale máme obavy ji dát dovnitř, aby se z toho opět nestalo ,doupě’,“uvedla starostka.

Obec řeší také rekonstrukci autobusové čekárny u vlakového nádraží. „Tato čekárna je v naprosto katastrofálním stavu. Vedle ní je na obecním pozemku zděná ohrádka, kdysi dávno vystavěná dráhou, která sloužila na uložení popelnic. Ta už je také ve velmi špatném stavu, navíc se už léta nepoužívá, takže po domluvě jsem dostala od drah souhlas se zbouráním zídky, místo se vyčistí, dráha si posune své kontejnery na odpad a zastávka se zrekonstruuje, aby se i tam lidé v případě deště mohli schovat při čekání na autobus a nemuseli využívat čekárnu v nádražní budově.“

Renáta Fryčová

« Zpět