Obec nyní spravuje nucený správce z ministerstva

Všesulovské čekají dodatečné volby

VŠESULOV. Nejprve se ve Všesulově postupně rozpadlo zastupitelstvo, pak nebyla podána žádná kandidátní listina do mimořádných voleb. A tak od září minulého roku vede obec nucený správce z ministerstva. Za necelé dva týdny čekají ale Všesulovské další volby. Tentokrát už kandidátní listina podaná byla, a to dokonce dvě.

Od voleb do zastupitelstva měst a obcí, které se konaly v září 2022, uplynulo teprve sedm měsíců a vedení Všesulova se náhle rozpadlo. Nejprve v lednu 2023 rezignovala na funkci místostarostka obce, v dubnu pak další dva zastupitelé z celkových pěti. Zastupitelstvo tak nebylo usnášeníschopné.

Nové volby se měly konat v září 2023, nikdo z obce však nesestavil kandidátní listinu. A tak správu Všesulova převzal nucený správce. „Od 16. září přebírá vedení a správu obce nucený správce z ministerstva vnitra. Nejprve mi pracovníci krajského úřadu sdělili, že nastoupí až poté, kdyby nebyla žádná kandidátka sestavena ani pro další náhradní volby, které by se měly konat v lednu. Jenže pak mě kontaktovali z ministerstva vnitra a řekli, že nucený správce nastoupí už nyní, aby se v lednu tato situace neopakovala,“ vysvětlila nám tehdy bývalá starostka obce Veronika Nytrová Fialová.

Od té doby byly v obci zrušeny veškeré kulturní i investiční akce a obec fungovala pouze v nutném provizóriu. Správce z ministerstva pak během svého působení na úřadě svolal několik schůzek s občany, kde se jim snažil vysvětlit, jak je důležité sestavit kandidátní listinu a také to, co by se dělo, pokud by se tak nestalo. Všesulov by totiž v takovém případě přešel pod správu jiné obce a jeho plánovaný rozvoj by tak byl velice nejistý.

Ministr vnitra Vít Rakušan svým rozhodnutím z 10. října 2023 vyhlásil další dodatečné volby do zastupitelstva obce Všesulov na sobotu 23. března. Občané museli zaregistrovat své kandidátní listiny na Městském úřadě v Rakovníku do 17. ledna.

A tentokrát se to povedlo. „Ano, za obec Všesulov byly podány celkem dvě kandidátní listiny,“ potvrdila tisková mluvčí rakovnické radnice Kateřina Hradilová. Jedná se o kandidátní listinu Nezávislý kandidát a Sdružení nezávislých kandidátů. Kdo konkrétně bude usilovat o hlasy místních voličů, není ještě dnes (7.3.) jasné, ale jména kandidátů budou brzy zveřejněna. Nucený správce svolal už první zasedání volební okrskové komise a přípravy na volby jsou tak ve Všesulově v plném proudu.

Renáta Fryčová

« Zpět