Foto

Silnice vedoucí přes Lišany, která patří k nejhorším v okrese, by se měla dočkat opravy.

Obec plánuje na rušné komunikaci nové přechody

Silnici opraví ještě před obchvatem

LIŠANY. Dlouho plánovaný obchvat Lišan má především ulevit obci od dopravní zátěže, která proudí z dálnice D6. Jenže jak to vypadá, sjezd z dálnice u Krupé bude hotový dříve, než se obchvat začne stavět. Proto je v plánu rušnou silnici, která je ve špatném stavu, zatím alespoň částečně opravit.

Domluva mezi krajem a obcí je taková, že až se postaví obchvat, silnice II/229 vedoucí obcí projde celkovou rekonstrukcí, a to včetně dvou mostů, které jsou ve špatném stavu. A následně bude jako místní komunikace převedena do majetku obce. Jenže hustota dopravy na této komunikaci, s blížící se dálnicí, rapidně stoupá a její stav se stále více zhoršuje. Proto ji chce správa a údržba silnic Středočeského kraje zrekonstruovat ještě před stavbou obchvatu.

Opraví povrch komunikace

„Je to tak, dostali jsme informaci, že by se silnice měla opravit ještě před tím, než bude převedena do našeho majetku. Kdy to bude, to oficiálně nevíme. Ale myslím si, že by to bylo rozumné udělat ještě před tím, než bude postaven sjezd z dálnice u Krupé,“ řekla starostka obce Dana Medřická.

Podle ní ale nemá jít zatím o celkovou rekonstrukci, nýbrž pouze o stržení obrusné vrstvy a položení nového asfaltového povrchu. Celková oprava, tedy i s novým podložím, proběhne tak, jak je plánována. Tedy až po dostavbě obchvatu obce.

Kvůli nárůstu dopravy chtějí místní zastupitelé zajistit občanům větší bezpečnost. Proto se rozhodli vybudovat dva nové přechody právě na této rušné silnici, kterou přecházejí i malé děti při cestě do školy.

Nové přechody a chodník

„Jeden přechod by měl být u bytovek ve směru na Krupou, kde plánujeme i výstavbu chodníku podél silnice. Některé pozemky jsou tu obecní, jiné směníme nebo odkoupíme. Další by měl vzniknout u zastávky na Rakovnické ulici. Nyní nám projektant zpracovává projekt, spolupracuje s policií i s krajskou správou komunikací, takže uvidíme, jak to dopadne,“ vysvětlila starostka.

Obec se o vybudování přechodu u autobusových zastávek totiž snaží už několik let. Ale vždy narazili na nějakou překážku v podobě blízké zatáčky nebo nevyhovující šíře silnice. „To by se mohlo vyřešit nějakým ostrůvkem nebo zálivem, alespoň takto si to představuji, ale poslední slovo bude mít projektant,“ dodala starostka.

A poslední plánovaný přechod by měl vzniknout u zastávky u sokolovny. Ten ale teď není aktuální. „Pražská ulice není tak rušná a každý tam snadno přejde,“ uvedla a dodala: „Jen přechody ale bezpečnost nezajistí. Musí se navzájem respektovat řidiči i chodci, pak to bude v pořádku.“

Na stavbě obchvatu Lišan se pracuje už několik let. Stavba dálnice jej ale předběhla. Dokumentace pro stavební povolení je hotova. Stavbu ale zdržuje vyřizování pozemkových majetkoprávních záležitostí. Předpokládaná doba realizace obchvatu je odhadována na 19 měsíců a celková cena se má pohybovat kolem 700 milionů korun.

Renáta Fryčová

« Zpět