Hledali „devianta s bonbóny“

LUBNÁ. Ve funkci starosty už zažil leccos, ale na ten sváteční sobotní večer jen tak nezapomene. Byl totiž přivolán na úřad, aby společně s policií vypátral na kamerovém systému „úchyláka“, který měl nalákat dva malé kluky do auta a pak je odvézt autem za vesnici, kde je vysadil a ponechal.

„Stalo se to minulou sobotu večer. Asi v půl deváté mi volal jeden místní občan. Říkal mi, že jejich malí kluci, kterým je oběma tak do deseti let, přiběhli domů s baterkou, celí vykulení, a říkali, že u kluziště na návsi je nějaký pán nalákal do auta na bonbóny,“ vypráví Pavel Soukup. Kluci chlapa popsali jako velkého vousáče v černé mikině a uvedli, že je odvezl až za koleje, které vedou k RAKO III, kde zastavil, kluky vyložil, otočil se a jel pryč. A oni že šli sami domů.

„Takže jsme kluky naložili jednoho po druhém do auta, každého zvlášť, a projeli s nimi popisovanou trasu. Oba se nezávisle na sobě shodli, kde a jak to proběhlo. I když v detailech se trošku rozcházeli. A ještě tvrdili, že po cestě potkali nějakou paní, která jim půjčila baterku. Takže jsme nakonec zavolali na policii. Policisté mě vyzvali, abych přišel na úřad, kde jsme společně zhlédli kamerové záznamy. Seděli jsme tam až do půlnoci a skutečně jsme vytipovali jedno nebo dvě auta, která by teoreticky odpovídala popisu a času. Ale že by auto někoho nakládalo u kluziště, to jsme nenašli. Policie domluvila, že druhý den vezmou děti na služebnu, kde je za účasti dětského psychologa vyslechnou,“ popsal noční anabázi starosta.

„Mně se to od začátku celé moc nezdálo, hlavně ta příhoda s baterkou. Proč by jim paní půjčovala baterku, aniž by se jich zeptala, co se stalo?“ pochyboval starosta. A jeho předtucha se nakonec vyplnila.

„V devět ráno mi onen občan volal znovu. Že s klukama znovu promluvili, hned jak se probudili, a ti se přiznali, že si to celé vymysleli. Že si šli hrát ke kamarádům do bytovky u RAKO III, tam že někde lítali a že se navzájem strašili, že je tma a jaký by to bylo, kdyby je chtěl nějaký vousatý pán naložit do auta. Pak najednou zjistili, kolik je hodin a že je budou doma určitě hledat. Paní z bytovky jim půjčila baterku a řekla jim, aby už mazali domů. A oni si po cestě vymysleli celou tu historku. Takže v neděli ráno jeli na policii, kde oznámili, jak to bylo, sepsal se protokol a s tím to celé skončilo. Je to typická klukovina, asi nečekali, že jim ta báchorka doma neprojde a že u toho bude policie,“ směje se Pavel Soukup.

Pavel Sklenička

« Zpět