Nejnovější informace, ale i inspirace od sousedů

Starostka v radě Svazu měst a obcí ČR

LUŽNÁ. Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR) je spolek, který se deklaruje jako otevřená, zájmová, nestranická nevládní organizace. Práce SMO ČR je zaměřena především na legislativní činnost v různých oblastech, zejména v oblasti financování obcí, regionálního rozvoje a rozvoje venkova, bezpečnosti, dopravy, energetiky, školství, kultury, oblasti sociální a podobně. Svou pozornost směřuje i do zahraničí. Do rady SMO ČR za Rakovnicko byla obcemi nominována a posléze na volebním sněmu zvolena i luženská starostka Dana Hůlová.

Jakou funkci ve svazu zastáváte?

Jsem členem rady Svazu měst a obcí ČR a členem komory obcí. V radě mi byla nabídnuta ještě práce v komisi pro sociální věci a zdravotnictví, kterou jsem přijala.

Jak je pro obce svaz přínosný?

Myslím si, že hodně. Když jezdím po konferencích a nejrůznějších pracovních jednáních pořádaných svazem, dozvídám se užitečné informace pro vedení obce. Svaz se zabývá hlavně legislativní činností. V poslední době se hodně řešilo rozpočtové určení daní, odkud jde část do obecních rozpočtů. Takže máme možnost zasáhnout do legislativy, která se obcí týká.

Co vám členství ve svazu přineslo?

Jak už jsem řekla, hlavně přístup k informacím. Letos jsem byla SMO ČR navržena do hodnotitelské komise soutěže Vesnice roku Středočeského kraje 2023. Komisaři jsou zástupci ministerstev, krajského úřadu, spolků a starostové vítězných obcí. To pro mě bylo velmi zajímavé. Prošli jsme hodně obcí a viděli, jak to kde funguje, jak jsou na tom od infrastruktury až po spolkovou činnost. A z toho se lze také hodně inspirovat.

Jste také členkou komise pro sociální věci a zdravotnictví. Čím se tam zabýváte?

Komise se zabývá nejdůležitějšími tématy ze sociální oblasti, zejména problematikou sociální péče, připomínkuje legislativní návrhy týkající se sociální oblasti. S tím souvisí i moje další nominace svazu, a to do regionální stálé konference Středočeského kraje, pracovní skupina zdravotnictví a sociálních věcí. Činnost této pracovní skupiny se zaměřuje především na diskuze o problémech sociální a zdravotní péče. Upozorňuje na hlavní problémy a přináší zpětnou vazbu z praxe, protože členy jsou ředitelé nemocnic, ÚP, ČČK, Národní zdravotní agentury atd. Zapojením se v komisi pro sociální věci a zdravotnictví v SMO a v pracovní skupině RSK v téže oblasti mám větší přehled o dané problematice. Navíc problémy z praxe řešené v PS RSK jsou přínosem pro práci v komisi pro připomínkování legislativních návrhů.

Renáta Fryčová

« Zpět