Foto

Během prázdnin u babičky nesmí chybět návštěva knihovny.

Dětské oddělení je připraveno na čtenáře batolecího věku

Do nové knihovny i s kočárkem

RAKOVNÍK. Ačkoli léto a doba dovolených pro dospělé často znamená pohodu u knížky, pro děti to bývá přesně naopak. S koncem školního roku letí aktovka do kouta a knihy mají utrum. V posledních letech se však mnoho rodičů snaží vést své potomky k lásce ke knihám a tedy i knihovnám.

Díky novým prostorům nabízí rakovnická knihovna nové možnosti spojení vzdělávání i trávení volného času. Obrovským plusem je to, že pokud potřebujete knihovnu navštívit i s kočárkem (nebo třeba invalidním vozíkem), můžete využít bezbariérového vstupu z Husova náměstí, kde je k dispozici výtah.

Kočárek je potom možné umístit do šaten. Dětské oddělení je připraveno přivítat nejmenší čtenáře, a to již v batolecím věku. „Máme zde celou sekci určenou právě pro nejmenší čtenáře. Jedná se především o leporela s pevnými listy,“ představuje knihovnice Miroslava Drexlerová. V regálech přitom vedle knížek lákají také motorické hry.

Pokud chcete knihovnu navštívit s většími dětmi, najdete v dětském oddělení nepřeberné množství knih až do věku 13–15 let, kdy mohou dospívající využít propojovací sekci Jung adult, která dětské oddělení pomyslně, ale i fakticky propojuje s tím dospělým. Vedle knih je možné si zapůjčit také společenské hry, proti výpůjčce je potřeba složit vratnou kauci 200 korun, která se vrací spolu s navrácením kompletní hry.

„O prázdninách chodí pro knihy méně dětí, přitom je možnost využít rozšířenou otevírací dobu než o školní rok. Změnou v nové budově je také to, že zde máme kavárnu. V případě že se děti do knížek začtou, rodiče si tu mohou v klidu vypít kávu,“ upozorňuje na příjemnou novinku knihovnice.

Roční členství pro děti vyjde jen na 100 korun. V porovnání s cenami knih je to opravdu výhodné.

Barbora Knotová Vaicová

« Zpět