Oprava se týká i kanalizační a vodovodní sítě

V Jesenici rekonstruují další ulice

JESENICE. Poté, co v minulých letech proběhla rekonstrukce vodovodu a kanalizace na hlavní jesenické dopravní tepně, postilo se Vodohospodářské sdružení obcí Rakovnicka společně s městem do oprav infrastruktury i v dalších ulicích. Proběhne v nich rekonstrukce povrchů komunikací, chodníků a veřejného osvětlení.

Od 10. března do 30. června se uzavřely ulice Smetanova a Wintrova v Jesenici. Vodohospodářské sdružení tu pracuje na opravách infrastruktury, město realizuje rekonstrukci povrchů. Na řadu přijde i výměna veřejného osvětlení.

Oprava infrastruktury

„V současné době ve Smetanově ulici probíhají práce, které souvisejí s opravou a rekonstrukcí kanalizace. Jakmile se dokončí kanalizace, bude se řešit ještě oprava vodovodu. V ulici Wintrova se pokládá nový vodovod, poté navážou práce na kanalizaci. Nicméně tady se budou řešit jen opravy kanalizačních šachet a opravy vpustí. Oprava kanalizace jako takové by se pak měla řešit bezvýkopově,“ vysvětlil jesenický starosta Jan Polák.

A do práce se tu pustí i město. „V současné době máme vypsané dvě veřejné zakázky, které se týkají zhotovení podkladních vrstev a opravy chodníků v obou ulicích. Vítězná firma by měla odtěžit současné podkladní vrstvy, které jsou už nevyhovující. Jakmile budou vrstvy hotové, měly by firma Best a Metrostav udělat pokládku nových živičných povrchů,“ prozradil.

Přístup pouze pro místní

Obě ulice se sice až do konce června uzavřely, pro místní ale s ohledem na právě probíhající práce přístup zůstal zachován. „Majitelé nemovitostí v těchto ulicích tam mohou s opatrností zajíždět. Nicméně jsme většinu občanů požádali, aby si po tuto přechodnou dobu našli nějaké jiné parkovací místo v blízkosti těchto ulic, což se ve značné míře podařilo. Pak se tam řeší také vývoz popelnic. Takže jsme stanovili místa, kam lidé mohou popelnice vozit, a nabídli jim, že kdyby to byl pro někoho problém, s popelnicí mu pomůžeme,“ řekl starosta.

A není to jediná rekonstrukce ulic, která letos v Jesenici proběhne. „Máme vyhlášenou ještě třetí veřejnou zakázku, která se týká revitalizace ulice 5. května. Je to pokračování revitalizace sídliště u školy. V okolí domů čp. 314 až 317 by se měly vytvořit nové pojezdové komunikace, nová parkovací místa, obnova veřejného osvětlení a úprava zeleně. Vše by se mělo zrealizovat v průběhu letních prázdnin,“ prozradil.

Další projekt čeká na součinnost

Opravy infrastruktury proběhly v minulých letech také na Plzeňské a Žatecké ulici. Po opravách v ulicích Smetanova a Wintrova čeká vodohospodářské sdružení ještě jedna rekonstrukce ve městě.

„Připravujeme rekonstrukci v Oráčovské ulici, kde máme, stejně jako Vodohospodářské sdružení obcí Rakovnicka, připravené projekty na velkou rekonstrukci. Kanalizace tam není v dobrém stavu a je potřeba ji opravit. Dále máme přislíbenou dotaci ze státního fondu infrastruktury na opravu chodníků. Ale Středočeský kraj plánuje rekonstruovat silnici číslo II/228 Jesenice – Rakovník, kde nyní běží řízení. Předpokládá se, že by se část této rekonstrukce mohla začít provádět v roce 2024. Další věc je, že ČEZ tam chce dávat nadzemní vedení do země. Takže se všemi projekty čekáme na rekonstrukci silnice, aby se do povrchů komunikace nemuselo zasahovat několikrát za sebou, ale vše se provedlo při jedné stavební akci,“ vysvětlil Jan Polák.

Renáta Fryčová

« Zpět