Foto

Zprava manželé Petr a Hana Dandovi, kterým pomáhá Petrův bratr Pavel.

 

Legendární hostinec si pronajali místní „srdcaři“

„Na Rozvědčíku nám záleží“

ROZVĚDČÍK. „Hospodu U Rozvědčíka máme rádi a záleží nám na ní. Bydlíme jen pár stovek od ní. A nechtěli jsme, aby sem přišel nějaký nájemce bůh ví odkud a jen tu rejžoval peníze. Žijeme tady a chceme té hospodě vrátit dobrou pověst, kterou kdysi mívala,“ říká Petr Danda. Profesí je sice řezbář, takže hostinskou činnost nikdy před tím nedělal. Podobně je na tom jeho manželka Hana, která je loutkoherečkou. Ale jeho bratr Pavel je vyučený kuchař a má v oboru bohaté zkušenosti. Právě on přišel s nápadem provozovat Rozvědčík jako rodinný podnik.

Od dubna zahrádka

„Viktor Maleček skončil v prosinci. My na Rozvědčíku bydlíme, dvě stě metrů od hospody máme chatu, kde jsme už 4 roky nastálo. Tak jsme se obrátili na majitelky s tím, že máme zájem. Říkaly, že mají i další nájemce a že si budou vybírat. Nakonec si vybrali nás, takže máme smlouvu na pět let,“ popisuje Petr Danda a nezastírá, že ho do hospody „uvrtal“ brácha. „On je kuchař, měl hospodu na Kladně. Asi tak od Vánoc jsme o tom mluvili a rozhodnutí padlo před měsícem. Od té doby to tu dáváme do kupy.“

Rozvědčík s novým nájemcem zahájí provoz první víkend v dubnu. „Nejprve bychom chtěli otevřít bez kuchyně. Doděláváme ještě lokál a doplňujeme vybavení. Takže se nejprve budeme snažit zprovoznit stánek a zahrádku,“ vysvětluje Petr Danda.

Kuchyně od května

O tom, jak se bude na Rozvědku vařit, rozhoduje Pavel. Vařil na Kladně, v Praze v Mánesu, u pana Sajlera v Perfect Canteen, U Švejka a dalších restauracích. „Chceme nabídku jídel co nejvíce zjednodušit. Rozvědčík je hlavně pro vodáky, cyklisty nebo motorkáře. Potřebují se dobře a rychle najíst a napít a jet zase dál. Takže chceme nabídnout tři čtyři základní jídla, plus jedno bezmasé. Určitě budeme mít svíčkovou, guláš a výpečky a musí to mít nějakou kulturu. Ceny jsou bohužel dnes v restauracích takové, jaké jsou. Musí se do nich promítnout nájem, energie, lidi na place i v kuchyni. Rádi bychom se vešli do dvou stovek,“ vysvětluje.

A na čepu bude plzeň, desítka kozel a Bakalář 11. „K tomu ještě točené nealko a také ochucený birell,“ doplňuje Petr Danda.

Hledají lidi do týmu

„Zatím jsme tři, máme oslovené i tři další kamarádky, které tu pomáhaly ještě za Viktora, a sháníme druhého kuchaře. A také pomocné síly do kuchyně a do stánku k točené zmrzlině. Sehnat lidi to je zatím docela oříšek,“ přiznává Petr. „Máme v plánu, že tu bude hrát živá hudba, jako to bývalo. Jsme původně z Kladna, kde máme spoustu kamarádů muzikantů, ale chceme oslovit i rakovnické kapely,“ naznačuje Petr, který je sám aktivním hudebníkem.

Konkurence na obecním pozemku vedle hospody skončila v září, od té doby se tady prý nikdo neukázal, ale je možné, že se tu zase někdo objeví. „I když to nedělalo moc dobrotu, konkurence se nebojíme,“ říká Petr Danda.

Po sezóně i víkendy

„Sezónu plánujeme do září až října, ale rádi bychom udrželi víkendový provoz až do Vánoc. Můžeme nabídnout na konci roku i firemní večírky, spojené s pěším výšlapem nebo cyklovýletem,“ říká nový provozovatel. A dost možná se na Rozvědčíku dočkáme i adventních programů. „Manželka je povoláním loutkoherečka,“ naznačuje Petr. „Dělala jsem to profesionálně 18 let, pak jsem přešla do školství. Už za Viktora jsme tu pořádali pár akcí, jako adventní představení a loutkoherecké workshopy. V tom bych chtěla pokračovat,“ říká Hana Dandová.

Pavel Sklenička

« Zpět