Některé služby na radnici jsou jako „za krále Klacka“

Na „pasovce“ nelze platit kartou

RAKOVNÍK. Je to paradox. Na jedné straně stát nutí občany ke všem možným formám digitalizace. Ať už je to elektronická identita nebo zřizování datových schránek, které dnes musí mít každý živnostník či spolek. Na druhé straně sám v digitalizaci pokulhává. Věřili byste tomu, že ještě v roce 2023 se na rakovnické radnici najdou pokladny, kde se za služby nedá platit pomocí platební karty? Na problém nás upozornil občan, který si martyrium placení užil „na vlastní peněženku“.

„Když jsem si byl vyzvednout nový cestovní pas, chtěl jsem přímo v té kanceláři zaplatit kartou. Hotovost jsem u sebe neměl. Ale paní úřednice mi vysvětlila, že to v této budově není možné a posílala mě někam do centrální pokladny, která je v jiném objektu. Když mi složitě popsala, že musím jít přes celý dvůr radnice a potom někam do jakési chodbičky, kde se jediný radniční terminál nachází, přišlo mi jednodušší přejít křižovatku a vyzvednout si hotovost v bankomatu. Když jsem se vrátil a chtěl za pas zaplatit dvoutisícovkou, neměli na vrácení a řekli mi, ať si skočím někam rozměnit. To už mi docela zvedlo tlak,“ postěžoval si náš zdroj.

Platba kartou (ale ani v hotovosti) není možná ani na matrice, odkud vás při ověřování podpisu pošlou rovněž do pokladny, takže vás nemine cesta po schodech a po zaplacení zase zpět, protože pokladna neumí potvrdit platbu matrice online. Proto musíte jít zpátky ukázat potvrzení o zaplacení. Prostě služby jako „za krále Klacka“.

A další platební terminál chybí podle našeho názoru také u výjezdové závory v zákostelí. Občas tu totiž potkáváme řidiče, kteří se domnívají, že mohou zaplatit přímo u výjezdové brány, tak jako je to možné např. na parkovišti Metropole Zličín. A když zjistí, že tomu tak není, couvají nebo auto odstaví a jdou zaplatit na náměstí, což ostatní řidiče, kteří stojí v koloně za ním, rozhodně nepotěší. Po úpravě prostranství před gymnáziem, kde došlo k zúžení vozovky, je to nyní obzvláště nepříjemné.

Na problém jsme upozornili starostu města. „Vím, že už jsme tuto věc v minulosti řešili, ale byla tam nějaká námitka, že z bezhotovostních plateb musí úřad odvádět poplatky. Ale máte pravdu, v dnešní době by ta možnost platit kartou měla být všude. Na odboru dopravy platbomat máme, takže by neměl být problém ho instalovat také na cestovních dokladech či matrice,“ přislíbil starosta.

Ale na případné zavedení bezhotovostní platby u výjezdové závory má jiný názor. „Jakmile to umožníme, lidé už vůbec nebudou využívat platbomaty na náměstí, když budou vědět, že mohou zaplatit u výjezdu. A pak se začnou u závory tvořit fronty. Řidiči budou hledat kartu, PIN, nebudou to umět atd. Ale to je pouze můj názor. Pokud by takový požadavek zazněl, můžeme se k tomu vrátit a taková věc by pak byla na rozhodnutí rady,“ uvedl Luděk Štíbr.

Pavel Sklenička

« Zpět