Foto

Veronika Nytrová Fialová

 

Obec čeká přesunutí úřadu, ale i vybudování nových bytů

Všesulovští mají novou starostku

VŠESULOV. Novou všesulovskou starostkou byla po letošních volbách zvolena Veronika Nytrová Fialová (38). Rodačka z Krušovic se do Všesulova přistěhovala v roce 2013. Vystudovala obor umělecký keramik a dlouhá léta pracovala v rakovnické společnosti Valeo v oddělení zlepšování a hledání finančních úspor. Do zastupitelstva kandidovala hned v roce 2014. Od té doby působí ve vedení obce a letos byla zvolena starostkou.

Kdy jste poprvé kandidovala ve volbách do zastupitelstva?

V roce 2014. Tehdy jsem volby vyhrála, ale zastupitelstvo se následně rozpadlo. V roce 2015 byly mimořádné volby, kdy jsem také kandidovala a nakonec jsem se opět dostala do zastupitelstva obce. Tehdy jsem se stala předsedkyní finančního výboru. Chtěla jsem mít na starosti finance, abych viděla, jak se vyvíjí rozpočet, kde je potřeba přidat nebo naopak ubrat.

A proč jste vlastně poprvé kandidovala? Chtěla jste v obci změnit něco konkrétního?

Tenkrát jsme ještě nevěděla, co obec trápí. Ale přestěhovali jsme se sem a chtěla jsem, aby to tady vzkvétalo a mohly zde v klidu vyrůstat naše děti.

V minulých volbách se stal starostou váš manžel.

Ano, když byly volby v roce 2018, tak jsme v obci sestavili jednu jedinou kandidátku. Do funkce starosty byl zvolen můj manžel Tomáš Nytra. Původně jsme byli domluvení, že starostu bude vykonávat někdo jiný, ale nakonec to ten pán odmítl. Já měla zajímavou práci ve Valeu a po mateřské dovolené jsme se tam chtěla vrátit, takže jsme museli mezi sebou vybrat někoho, kdo to bude dělat. Takže to vzal můj manžel a já mu pomáhala s administrativou a byla jsem také správcem obecního rozpočtu.

Letos jste šla do voleb s tím, že budete kandidovat na funkci starostky?

Ne ne. Neplánovala jsem být starostkou. Manžel už to dělat nechtěl a letos ani nekandidoval. V polovině roku jsem udělala prezentaci občanům, co se v obci udělalo, kde jsem občany požádala, aby šli do voleb a v té práci pokračovali a nespadli jsme pod Čistou. Za poslední čtyři roky jsme s manželem udělali hodně práce, na kterou jsem chtěla, aby někdo navázal, ale nikdo takový se nenašel. Takže jsem se rozhodla kandidovat znovu, abych v tom mohla pokračovat a poslední 4 roky nepřišly vniveč.

Získala jste pro práci starostky v minulých volebních obdobích nějaké zkušenosti?

Zkušenosti jsem sbírala už jako předsedkyně finančního výboru, a když jsem v minulém volebním období pomáhala manželovi, získala jsem vcelku velké povědomí o chodu obce. Každý den jsme od 8 hodin večer dělali do pozdních nočních hodin agendu úřadu. Byli jsme takový tým a zkušeností jsem nabrala opravdu hodně. Takže jsem naskočila rovnou do práce a navazuji plynule na kroky minulého zastupitelstva.

Co chcete v obci změnit?

Vidím velké rezervy naprosto všude. Ale co bych velice chtěla, je to, aby se tu občané stmelili. To je takový můj cíl. Aby se tu lidem žilo dobře, aby se na sebe usmívali, abychom měli fajn obec, fajn společnost.

Jaké máte v plánu velké investiční akce?

To, co nás teď nejvíce trápí, je přesunutí obecního úřadu do nových, bezbariérových prostor budovy bývalého statku. Pak nás určitě bude čekat příprava projektu na kanalizaci. A také dotažení vodovodu k nemovitostem u rybníka, kde chybí.

A jaké jsou plány na toto volební období?

Již zmíněné přesunutí obecního úřadu, vybudování bytů v budově bývalé školy, kde nyní úřad sídlí. Dále je to výměna veřejného osvětlení, se kterou už se začalo. Na budovu bývalého statku, kde je společenská místnost, jeden byt před rekonstrukcí a jeden nově zrekonstruovaný byt a přesuneme tam zmiňovaný obecní úřad, bychom na střechu chtěli nainstalovat fotovoltaiku a tím udělat budovu co nejméně energeticky závislou.

Renáta Fryčová

« Zpět