Získali další ocenění Regionální potravina
Jogurtový dezert z Jesenice
JESENICE. Letos se uskutečnil již 12. ročník soutěže Regionální potravina. Za Středočeský kraj se už po několikáté přihlásila Střední integrovaná škola Jesenice. A za svůj cukrářský výrobek – jogurtový dezert opět získala ocenění.
O označení Regionální potravina soutěžilo celkem 98 výrobků od 25 lokálních výrobců ze Středočeského kraje. A v 9 oceněných kategoriích uspělo i jesenické učiliště. A letos to nebylo poprvé, toto ocenění získala škola již pošesté. Poprvé tomu bylo v roce 2013, a pak pak v letech 2014, 2016, 2018, 2020 a naposledy právě letos.
„Co se týče výrobků, které předkládáme do soutěže Středočeská regionální potravina, vždy se jedná o spolupráci učitelů odborného výcviku, kteří poctivě vedou žáky nejen k profesionálnímu zvládnutí dovedností, na základě kterých získají výuční list, ale také k tomu, aby dali svému oboru něco navíc. Aby sami vymýšleli výrobky a dávali do práce kousek svého srdce,“ vysvětlila ředitelka Střední integrované školy Jesenice Eva Tomková.
Letošní přípravy na soutěž byly pro žáky i pedagogy náročnější, protože byla vyhlášena v době, kdy se žáci teprve začali vracet k prezenční výuce. „Vsadili jsme tedy na tradiční suroviny, jako jablka, hrušky a jahody a vše jsme to chtěli zakomponovat do zdravého životního stylu,“ vysvětlila ředitelka.
Cukrářské výrobky do soutěže buď vymýšlí zcela nové nebo inovují ty starší. Právě to se jim letos vyplatilo. „Do soutěže jsme předkládali čtyři výrobky – jablíčkový řez, štrúdlovou roládu, hruškový karamelový dortík a zmíněný jogurtový dezert. První tři výrobky jsou nové a vítězný výrobek je určitou inovací jahodové rolády, se kterou jsme vyhráli první místo v roce 2013. To byl náš první vítězný výrobek,“ prozradila Eva Tomková.
A právě nazdobená roláda, lehký jahodový, smetanovo-jogurtový dezert, zaujal hodnotící komisi v kategorii cukrářské výrobky ze všeho nejvíce. „Jsme za ocenění velice rádi. Je to týmová záležitost, kdy se opět podařilo zvládnout přísná kritéria soutěže. A jestliže se to podaří pošesté, je to opravdu veliký úspěch,“ řekla závěrem ředitelka.
Oceněné výrobky mohou následující čtyři roky používat na svých obalech označení Regionální potravina. Pro spotřebitele je to jasné znamení toho, že při výrobě čerstvých potravin byly použity lokální suroviny.
„Počet přihlášených výrobků a také nových producentů překonal naše očekávání. V devíti kategoriích bylo zastoupeno hned 11 nových výrobců, kteří dosud s oceněním Regionální potravina neměli zkušenosti. V letošním ročníku soutěže Středočeská regionální potravina bylo přihlášeno rekordních 98 výrobků. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Masné výrobky tepelně opracované. Hodnotitelská komise zde vybírala z 23 vzorků,“ uvedla regionální koordinátorka Gabriela Jeníčková z Krajského informačního střediska Středočeského kraje.
Renáta Fryčová