Kdo nese zodpovědnost?

RAKOVNICKO. Praktičtí lékaři na okrese Rakovník by chtěli očkovat své pacienty, ale nemohou se dostat k vakcínám. Na Středočeském kraji jsme se zajímali, kdo je za komplikace zodpovědný. Na náš písemný dotaz se ozval Pavel Pavlík, krajský radní pro zdravotnictví, a sdělil nám překvapivou informaci: kraj do systému nijak nezasahuje.

„Koordinátorem pro očkování praktickými lékaři je MUDr. Dudek, předseda sdružení praktických lékařů ve Středočeském kraji. On je odpovědný za to, kolik jaká ordinace dostane vakcín.

Neměl by takto složitou problematiku řešit spíše někdo z aparátu kraje?

Máme svého celokrajského koordinátora pro očkování, kterým je pan primář Polák z nemocnice v Mladé Boleslavi. Od začátku, kdy byli do systému vpuštěni praktičtí lékaři, je stanoveno, že kompletní dodávka vakcíny od firmy AstraZeneca bude určena pro ordinace praktických lékařů.

Ale praktici se k vakcínám dostat nemohou. Jak mají postupovat?

Jednat s panem dr. Dudkem.

Když se obracejí na distribuční firmu, dostanou odpověď, že je do konce dubna mimo provoz.

Primárně by měli komunikovat s krajským koordinátorem praktických lékařů. My postupujeme v souladu s tím, co si přál předseda sdružení praktických lékařů, a jak to bylo nastaveno ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. A to je asi všechno, co bych k tomu řekl, protože na to mám jiný názor.

A jaký názor na to máte?

To si nechám pro sebe.

Ale vy jste přece volený politik, který by měl své názory prezentovat.

Ano, ale na druhou stranu ctím, jak je to nastaveno.

Jenže ono to nefunguje! Je nejvyšší čas, aby to začal někdo řešit.

My to řešíme prostřednictvím pana primáře Poláka na poradě krajských koordinátorů s národním koordinátorem. A myslím, že je to lepší řešit pracovně, než prostřednictvím médií.

Pavel Sklenička

« Zpět