Budou děti vysazovat za jízdy?

RAKOVNÍK. Na celém sídlišti Šamotka se v současné době nedá zaparkovat. Všude jsou instalovány přenosné značky zákaz zastavení s dodatkovou tabulkou, která stanovuje platnost značení od 2. března až do 5. května. A to dokonce i před budovou mateřské školky! Ta je sice v současné době kvůli vládním nařízením zavřená, ale kdyby došlo k otevření, museli by rodiče zřejmě vysazovat děti za jízdy.

Zajímali jsme se, co vedlo úřad k tak přísnému omezení. „To značení je tam vlastně trochu nadbytečné. Na Šamotce jsou tak úzké ulice, že by tam k žádnému zastavení ani stání vozidel docházet vůbec nemělo. Ale protože tam ta auta běžně stávala, povolili jsme firmě umístění značek po dobu stavebních prací. Na staveniště zajíždí autojeřáb, nákladní auta se stavebním materiálem a další technika, proto mají vozidla stavby výjimku, ale nikdo jiný by tam teď parkovat neměl, protože by to nebylo bezpečné,“ vysvětluje referentka odboru dopravy Jitka Doubravová.

Na sídlišti jinak platí jednosměrný provoz, který tu byl zaveden ještě před začátkem stavby. „Kolmo na školku byla komunikace dříve obousměrná, ale pak se zjednosměrnila a sídliště se zokruhovalo. Ani po dokončení stavby by tam ze zákona neměl nikdo stát, ale toleruje se to podobně jako i v dalších úzkých ulicích Rakovníka na Zátiší nebo Vinohradech,“ doplňuje referentka.

Kdo vozí děti do školky, musí zastavit přímo před budovou. „Žádná jiná možnost parkování mě nenapadá, vytipování vhodného pozemku pro vybudování záchytného parkoviště, na které se ptáte, by bylo spíše v kompetenci odboru správy majetku města,“ míní Jitka Doubravová.

„Ta možnost tam je, pozemek jsme vytipovali a upozorňovali jsme na to odbor výstavby. Teď by bylo parkoviště u školky zapotřebí ještě daleko více. Jakmile se sídliště zabydlí dalšími obyvateli, přibudou auta, zvětší se hustota provozu a tudíž bude i větší nebezpečí dopravní nehody,“ připomíná Hana Hettová, majitelka jednoho z bytů.

Místní také namítají, že nosnost mostu do Šamotky je omezena na 3,5 tuny, což stavební technika a doprava materiálu běžně porušuje, ale ani to prý tady nikdo neřeší. „Je až s podivem, jak úřady vycházejí investorovi všemožně vstříc, a často na náš úkor,“ míní obyvatelé. Jejich dopis k celkové situaci přineseme v příštím čísle.

Pavel Sklenička

« Zpět