Venku si připijeme až za týden

Jak vnímáte vládní plán na uvolňování opatření proti koronaviru? Zejména termíny 11. května pro otevření předzahrádek a 25. května pro ostatní restaurace a hospody?

Jiří Kovář, ředitel Pivovaru v Rakovníku

Odhadoval jsem, že otevření hospod a restaurací bude povoleno od 1. května s omezenou otevírací dobou. Ale to, že se až od 11. května otevřou předzahrádky a teprve 25. května ostatní provozovny, mi přijde jako veliký malér. Tak jen doufám, že jsou termíny předimenzované a ve skutečnosti to přijde všechno daleko dříve. Jinak to bude pro řadu z nás likvidační.

Michal Rouč, ředitel Pivovaru Krušovice

Nedokážu posoudit, zdali je tento plán z pohledu šíření viru správný; věřím našim hygienikům a expertům, že dělají maximum. Situace je velmi náročná pro všechny strany. Z pohledu hospodských je to ovšem velmi tvrdá rána. Spotřeba piva je v naší republice velice sezónní. Sezóna začíná pěkným počasím většinou hned po Velikonocích a končí zářím. V tuto chvíli to vypadá, že o celé dva měsíce této sezony hospodští přijdou a nelze předpovědět, jak rychlý bude návrat veřejnosti do hospod po otevření. Snažíme se jim proto v této nelehké době pomáhat, a to ať už v rámci servisu, poradenství, příprav na otevření nebo speciálními projekty.

Ladislav Klauz, hospoda Na Mlejnku, Rakovník

Termíny, které vláda vyhlásila, neberu moc vážně. Je to jen takové střílení do vzduchu, nevíme, jestli to tak opravdu bude. Mohou to zkrátit ale i prodloužit. Takže jako by neřekli vůbec nic. Vláda jedná chaoticky. Já dál držím své zaměstnance na 100 % mzdy a 11. května, jestli to vláda dodrží, otevřu výdejní okénko a venkovní posezení. Do té doby budu mít zavřeno. Žádný prodej z okna do té doby riskovat nebudu, protože to vnímám jako velké riziko.

Martin Cink, restaurace Střelnice, Rakovník

Kdybychom měli jenom restauraci, a žádné jiné zdroje, byla pro nás stávající situace likvidační. Ale takhle snad nějak přežijeme. Prvořadé je pro nás udržet příjmy na platy pro naše zaměstnance. Začali jsme s rozvozem obědů, které jsme třeba před vyhlášením stavu nouze vůbec nedělali. Jsme rádi, že si k nám lidé najdou cestu a výdej nebo rozvoz obědů se docela dobře rozjíždí. Děláme jich v současné době kolem 40 až 70 denně. Také o točené pivo v PET lahvích je stále zájem.

-ps-

« Zpět