Opravují se komunikace, chodníky a také zeleň

Začne další revitalizace sídliště

JESENICE. Město v nedávné době již částečně zrevitalizovalo sídliště ve Školní ulici a v ulici 5. května. Letos se bude v pracích pokračovat a radnice připravuje žádost do další dotační výzvy.

Chodníky, komunikace a zeleň. To vše se snaží vedení jesenické radnice co nejlépe zvelebit, aby se tu místním dobře žilo. Jelikož je to velice nákladná a náročná akce, rozdělili ji do několika etap. Letos by měla být hotova etapa s pracovním názvem 3.1. Zahrnuje okolí bytových domů čp. 325 a 351. „Na tuto etapu máme již vysoutěženého dodavatele. Práce by měly trvat zhruba od začátku března do konce května,“ uvedl jesenický starosta Jan Polák.

Chodníky, zeleň a komunikace

Revitalizace sídliště nezahrnuje jen zeleň a chodníky, ale také přilehlé komunikace, jejichž opravy tvoří jednu z největších položek rozpočtu. Celkové náklady na tuto etapu činí 3 miliony korun. Město část pokryje dotací ze Středočeského kraje ve výši takřka 1,7 milionu korun.

Bude se pokračovat

Tím ale práce na sídlišti nekončí. „Snažíme se tuto lokalitu připravit na dotační program ze Státního fondu rozvoje bydlení, kde se každoročně opakují výzvy na revitalizaci sídlišť. Nyní stojíme před tím, že musíme připravit podklady. Nechat zhotovit architektonickou studii, shrnout, co jsme udělali a co je ještě potřeba udělat. Nastínit další etapy, které se budou realizovat,“ vysvětlil starosta. Jako veliké plus vidí to, že v předchozích etapách postupovali systematicky, a tak má jejich projekt všechny předpoklady na řádné dokončení. „Původně jsme chtěli žádost podat už na podzim, ale po konzultaci jsme zjistili, že by to nebylo úplně ono. Domluvili jsme se tedy, že finální podklady připravíme během ledna a února a na jaře se do výzvy přihlásíme. Čím dříve to podáme, tím větší šanci máme na úspěch. A kdyby bylo potřeba ještě něco doplnit, budeme na to mít dostatek času,“ dodal.

Napojení na polikliniku

Z celkového projektu chybí dodělat zbytek etapy číslo 2. Dokončena není obslužná komunikace kolem garáže a prostor před ní a úpravy zeleně kolem domů. „To je rest, který nám zbývá. Dále bychom chtěli pokračovat etapou 3.2, která navazuje na tu letošní.“ Město ale nejdříve musí směnit nebo vykoupit od státu potřebné pozemky.

Pak už bude chybět jen zrekonstruovat starou panelovou cestu a celé sídliště v novém kabátu bude napojeno na polikliniku, kterou má město v plánu přebudovat z domu číslo popisné 420, kde nyní sídlí Česká pošta. „Je to obrovský dům a my do budoucna doufáme, že tu vznikne poliklinika včetně služebních bytů pro lékaře a učitele, tak abychom si je tu udrželi nebo je do Jesenice nalákali,“ uvažuje Jan Polák.

Renáta Fryčová

« Zpět