Vloni přidali na křížek, letos na jeho střežení

Senec nad vodou vynesl 50 tisíc

SENEC. „Jediný podzimní den uprostřed horkého léta. Málem nám umrzla pokladní,“ zhodnotil Zdeněk Jílek počasí, které mu dodal svatý Petr na 25. srpna. I tak ale šestý ročník benefičního festivalu Senec nad vodou dopadl velmi dobře. Pořadatelé budou moci předat obci výtěžek, který po odečtení nákladů činí přes 50 tisíc korun. To je sice zhruba o deset tisíc méně než vloni, ale i tak to lze vzhledem k horšímu počasí i dalším vlivům považovat za velký úspěch.

„Odhadujeme, že ve finále na Falešnou ozvěnu jsme měli pod pódiem kolem tisícovky lidí. To ale bohužel příliš nekoresponduje s počtem platících, spousta lidí zase prošla bez vstupenky. Tipuju to na tři stovky neplatičů. My říkáme, že jsme festival pro všechny slušné lidi, ale výjimky se vždycky najdou. Možná, že za rok areál více zabezpečíme a postavíme i druhou kasu,“ plánuje Jílek.

K dobrému ekonomickému výsledku akce tak opět výrazně pomohla tombola. „Je s tím strašná práce. Sehnat sponzory, shromáždit ceny, pak vyrobit všechny ty lístky a nakonec zase vydat všechny ceny, to je fuška jak na kostele. Ale vyplatí se to. Měli jsme v tombole tisíc cen, takže vyhrát musel snad úplně každý. Hlavními cenami byly letenky do Dubaje, Londýna nebo Tel Avivu, eurovíkend pro dvě osoby, vyhlídkové lety a vstupenky na mistrovství světa trucků v Mostě. To myslím lidi hodně bavilo,“ míní Jílek.

„Pro mě osobně bylo největším zážitkem vystoupení Falešné ozvěny, protože se loučili, takže to bylo hodně emotivní. A pak Prošlá lhůta. To je moje srdeční záležitost. Mohl jsem si s nimi na pódiu i zazpívat, takže pro mě vrchol. Taky dětská stage s divadlem byla prima. Dovezli jsme i slíbený sníh a led ze zimáku a letos nám tedy vydržel podstatně déle než vloni. Našli se otužilci, kteří se i koulovali. Z těch věcí kolem organizace mě nejvíce potěšila pomoc party mladých lidí ze Sence a Lubné. Oslovil jsem je, jak pořád tak posedávají u nás na zastávce, jestli by mi nechtěli píchnout. A oni že jo. No a makali neskutečně. Pomáhali muzikantům s nástroji, s občerstvením v backstagi, i s úklidem, byli prostě skvělí. Takže veliké poděkování. To samé platí o mé rodině, Lence Tovarové a vůbec o celém našem týmu. Lidé na Facebooku kvitovali, že jsme dokázali udržet v čistotě i záchody po celou dobu akce, což taky nebylo snadné,“ připomíná hlavní pořadatel.

Jílek si pochvaluje i materiální pomoc Tradičního pivovaru v Rakovníku. „Báli jsme se deště, který nakonec opravdu přišel, ale jen na chvíli. Proto jsme měli všechna místa k sezení krytá stany nebo slunečníky. Jediným stínem tak byl možná chybějící ohňostroj, ale nechtěli jsme nic podpálit, při tom suchu, takže jsme ho vynechali, ale za rok to třeba vyjde,“ těší se Jílek. A rovnou prozrazuje i přesný termín: Sedmý Senec nad vodou bude 24. srpna 2019.

Pavel Sklenička

Křížek uprostřed festivalu

Vloni vynesl benefiční festival přes šedesát tisíc korun. Pořadatelé předali peníze obci, která za ně opravila křížek na návsi včetně jeho okolí. Letos se tak nová dominanta obce ocitla v samém středu festivalového dění. Výtěžek sedmého ročníku zůstane opět v Senci. Pořadatelé by chtěli přispět na kamerový systém, aby bylo centrum obce střeženo před vandaly. Zřejmě hlavně před cizími nájezdníky. Přestože se během festivalu slavilo celý den až do půlnoci, nikdo nic neponičil. A místní „mládežníci“, nad kterými občas lomíne rukama, se zapojili do organizace i úklidu. Ani od nich žádný vandalismus nehrozí. Ví totiž moc dobře, jaká to byla šichta.

« Zpět