Pivní koruna a členství v akademii

RAKOVNÍK. Tradiční pivovar v Rakovníku si přidal do své sbírky další významná ocenění. V mezinárodní degustační soutěži o nejlepší pivovar získal stříbrnou Českou a moravskou pivní korunu za kvalitu piva. A výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie za rok 2016 převzal v kategorii pivovarů s výstavem 50 až 100 tisíc hl také sládek Radek Holopírek. Zároveň se tak stal i členem této prestižní skupiny.

„Cen na nejrůznějších degustačních soutěžích už jsme za poslední roky posbírali docela dost. Ale pivní koruna má pro nás zvláštní význam v tom, že je to ocenění mezinárodního charakteru, navíc za tři piva, která jsme přihlásili jako celek,“ vysvětluje Radek Holopírek. Každý pivovar totiž posílal tři vzorky. Rakovník nominoval piva Bakalář světlý ležák, Černovar světlý a Černovar černý. „Zvláštností soutěže je, že všechna piva musí získat hodnocení very good. Kdyby jedno ze tří neuspělo, neměli bychom šanci. Je to vlastně taková týmová soutěž piv. Zúčastnilo se přes 60 pivovarů z Čech a Moravy. Pět pivovarů dostalo zlatou korunu, pět stříbrnou, jinak nikdo nic,“ popisuje Radek Holopírek.

Další ocenění pak čekalo přímo na rakovnického sládka. „Druhá cena je od pivovarnických akademiků. Ti každoročně volí hospodu roku, pivovarský počin, výčepního a také pivovary a sládky podle velikosti výstavu. V kategorii 50 až 100 tisíc hl byl vyhlášen nejlepším sládkem loňského roku v této kategorii náš Radek Holopírek. Zároveň se stal i členem akademie, takže za rok bude nejen obhajovat svoji pozici, ale zároveň i hodnotit,“ přidává další informaci ředitelka marketingu Drahoslava Pittnerová. „I tohle ocenění patří celému pivovaru. Akademici hodnotili kvalitu piva a pivovar jako celek. Takže to není jen o sládkovi, ale o celém kolektivu lidí, kteří se na výrobě piva podílí. Moc mě těší, že jsem se dostal mezi takové osobnosti, jako je třeba profesorka Basařová, naše největší pivovarnická odbornice a profesorka VŠCHT. Se mnou ocenění přebíral, v kategorii od půl milionu hl, i sládek Budvaru Adam Brož a další odborníci. To mě samozřejmě velmi těší,“ přiznává Radek Holopírek.

Pavel Sklenička

« Zpět