Foto

Takto bude podle projektu vypadat nová školka v Šanově. Naváže na budovu obecního úřadu.

Ač patrová a bez výtahu, bude budova bezbariérová

Postaví novou školku

ŠANOV. Hned vedle budovy šanovského obecního úřadu vyroste nová školka. Projekt na ni už je hotový a pokud se najde vhodný dotační titul, mohla by se začít stavět už v letošním roce. „Školku máme v budově základní školy a třídu, kterou zabírá, by škola potřebovala pro výuku. Proto padlo rozhodnutí ji přestěhovat jinam. Uvažovali jsme i o variantě využít pro školku spojovací krček mezi novou a starou školní budovou, ale ukázalo se, že bychom museli řešit problém se statikou a prostor navíc není dostatečně velký na to, abychom mohli kapacitu školky zvýšit,“ vysvětluje starosta Zdeněk Netrh.

V době, kdy zastupitelé hledali vhodnější řešení, se obci naskytla možnost koupit starou kovárnu a garáž vedle budovy úřadu. Obec tedy neváhala a nemovisti s pozemkem koupila. Ne proto, aby je přestavěla na novou mateřinku, ale zbourala a získala tím vhodný pozemek. „Přestavět kovárnu by ani nešlo. Je to stavba na demolici, s propadlými stropy a nebezpečná svému okolí. Když za námi její majitelka přišla, jestli bychom o ni nestáli, neváhali jsme. Je to šikovný pozemek, v centru a přímo vedle areálu školy. Děti to budou mít kousek do školní kuchyně. Užitečné také je, že je tu velký výškový rozdíl oproti sousednímu školnímu hřišti. Díky tomu bude i horní patro bezbariérové, protože zadní vchod do patra bude v úrovni hřiště,“ líčí výhody pozemku starosta. Nová školka bude mít dvě podlaží, v každém vznikne jedna třída. Její kapacita bude kolem 48 dětí. Dnes má mateřinka kapacitu 28 dětí a v případě výjimky maximálně 32.

Šanov se po vhodném dotačním titulu, který by mu s výstavbou školky pomohl, poohlížel už v průběhu minulého roku. Letos v únoru či březnu ho měl vyhlásit Integrovaný regionální operační program, nakonec z něj bohužel sešlo. „Na konci prosince jsme se dozvěděli, že ho zrušili a vyhlásili jiný, určený jen pro základní školy v sociálně vyloučených lokalitách a v Praze. Takže dotace, na niž jsme se celý rok připravovali, padla. V červnu nebo červenci by se ale měly objevit jiné vhodné tituly buď z Ministerstva školství, nebo Ministerstva financí,“ říká Zdeněk Netrh.

Náklady na stavbu jsou odhadovány na sedm milionů korun, dotaci by tedy obec potřebovala. Každý fond má sice jiné podmínky, ale předpokládá se, že by se dotace mohla pohybovat kolem 80 nebo 85 procent. „Pokud by to bylo potřeba, vzali bychom si překlenovací úvěr. Byli bychom rádi, kdyby se mohlo začít stavět co nejdříve,“ říká starosta. Není to však jediná investice, kterou má obec pro letošní rok naplánovanou v oblasti školství. Druhou je obnova podlahy v tělocvičně základní školy. Na ni si podala žádost o dotaci z fondu Ministerstva pro místní rozvoj. Současné parkery jsou na konci životnosti a záměrem obce a školy je nahradit je novým moderním povrchem, který je určený pro sport a tudíž je měkčí a pružnější. Tělocvičnu nevyužívá jen škola, ale i veřejnost. V odpoledních a večerních hodinách se zde hraje či trénuje stolní tenis, volejbal, nohejbal nebo badminton. „Trénovat sem jezdí i mladí hasiči ze Senomat. Tělocvična je celkem vytížená. Ve škole musí být rozpis jejího užívání,“ uzavírá starosta.

Markéta Hartlová

« Zpět