Zdeněk Šorsák, Honza Šulc a Roman Jašek v Šalandě krátce před odstartováním degustační akce.
„Bylo mi jasné, že to zvládne,“ říká restauratér
Zážitkový večer s Honzou Šulcem
RAKOVNÍK. Vaření je v Česku fenoménem a není divu, že restauratéři lákají hosty do svých podniků na kulinářské večery. Podobný zážitek jste nedávno mohli absolvovat v restauraci Šalanda. Tvůrcem menu byla rakovnická hvězda TV pořadu MasterChef Honza Šulc.
„Jako snad každý kuchař sleduji televizní pořady o vaření. Samozřejmě jsem sledoval i MasterChef. Málokdo ví, že Honza Šulc předtím dělal rekvalifikační kurz na kuchaře a požádal mě, aby praktickou část mohl absolvovat na Šalandě. Už tehdy jsme si s naším šéfkuchařem Zdeňkem Šorsákem všimli, že Honza má opravdový talent. K vaření se umí postavit a neskutečně ho to baví,“ říká restauratér Roman Jašek.
Nikdo nepochybuje o tom, že právě zkušenosti z rakovnické restaurace pomohly Honzovi i k jeho cestě do vrcholových pater soutěže. I když skončil pátý, mladému sympaťákovi se nabídky na degustační přehlídky hrnou ze všech koutů vlasti. Nakonec si „plácli“ i s Romanem Jaškem. Když na facebooku Šalandy oznámili, že bude vařit Honza Šulc, bylo okamžitě vyprodáno.
„Připravit pro sedmdesátku lidí dvě různá menu není jednoduchou věcí ani pro ostříleného kozáka. Překvapilo mě, co si Honza všechno navymýšlel, ale když jsem viděl, s jakou zodpovědností a pečlivostí ke všemu přistupoval, bylo mi jasné, že to zvládne,“ doplnil Jašek.
Mezi hlavními chody se na „bílém“ (odlehčeném menu) objevil halibut pošírovaný v olivovém oleji a menu „červeném“ dančí hřbet v bylinkové krustě. To je ale jen část nabídky, kterou hosté mohli ochutnat. „Akce byla povedená, od prostírání počínaje přes jednotlivé chody. Měli jsme červené menu a naši spolustolovníci bílé a všem nám moc chutnalo. Ale na to jsme na Šalandě zvyklí,“ hodnotili povedený večer manželé Cafourkovi.
Sám „masterchef“ se pro samou práci v kuchyni na „place“ jen mihl a nestačil se divit, kdo všechno přišel jeho dílo otestovat. „Vařit pro takové množství lidí pro mě byla novinka. Měl jsem možnost vidět, jak funguje zázemí takové restaurace a musím poděkovat šéfkuchaři Zdeňku Šorsákovi i celému týmu Šalandy, že se se mnou podělili o svoje zkušenosti,“ spokojeně pokyvoval Honza Šulc. Pokud jste akci prošvihli, nezoufejte. Podle Romana Jaška už se dává dohromady termín pro uspořádání dalšího kulinářského večera.
Sláva Vaic