Foto

Program letní slavnosti uváděl charismatický spíkr Kamil Kraus.

 

Na zahradě jesenického stacionáře se uskutečnila čtvrtá letní slavnost

Klienti Krajánku se nenudí

JESENICE. Už čtyři roky pořádá jesenický Domov Krajánek letní slavnost, která je určena nejen jeho klientům, hostům z ostatních domovů sociální péče, ale i veřejnosti. „Chceme, aby se sociální služby prezentovaly široké veřejnosti a aby se všichni společně pobavili,“ vysvětluje ředitel Domova Krajánek Petr Sunkovský. V sobotu 9. července se to podařilo plnou měrou. Díky atraktivnímu programu a slunečnému počasí zavítalo na zahradu Krajánku před 400 návštěvníků.

„Zdejší areál funguje už 106 let a dům byl už tehdy postaven pro sociální služby. Nejprve to byl chudobinec, pak zařízení pro osiřelé děti, po celou dobu je zde nějaký typ sociálních služeb,“ přibližuje historii objektu Petr Sunkovský. „Musíme respektovat historickou realitu a vzhledem k dispozici objektu nemůžeme poskytovat tak hezké prostředí, jaké mají nová moderní zařízení. Tento hendikep nahrazujeme přístupem ke klientům a snažíme se jim vytvořit takové prostředí, aby se tu cítili jako doma.“

Obyvateli Krajánku jsou osoby se zdravotním postižením, klienti s vrozeným mentálním postižením různých stupňů. Podle slov ředitele je kapacita 67 míst dlouhodobě naplněna. Dříve zde bývaly ubytovány pouze ženy, dnes je tu i šest mužů. „Máme tu i pár, který má spolu dvoulůžkový pokoj,“ říká Petr Sunkovský. O 67 klientů se stará 31 zaměstnanců, z toho 15 v přímé péči. Zbytek je obslužný personál. „Máme registraci pro klienty od 27 let výše, ale většina klientů je starších. Věkový průměr se pohybuje okolo 60 let. Zřizuje nás Středočeský kraj, takže naší prioritou je poskytovat sociální služby občanům Středočeského kraje. Nicméně tím, že jsme položeni na hranicích tří krajů, tu máme i klienty z Lounska a Plzeňska. Velmi dobře spolupracujeme i s psychiatrickou nemocnicí v Dobřanech,“ vypočítává ředitel.

Klienti se v Krajánku nenudí. K dispozici mají terapeutickou dílnu, kde spolu s aktivizačními pracovníky vytvářejí výrobky z různých materiálů, je zde i zahrádka, na které pěstují zeleninu. Oblíbené jsou tří až pětidenní pobyty ve Mšených Lázních, týdenní zájezdy do Chorvatska k moři a podzimní na Šumavu. Jednodenních výletů pořádá vedení domova každý měsíc několik. „Pro imobilní klienty se nám podařilo zajistit canisterapeutku s pejskem, která k nám dojíždí každý týden. Je to velmi vítané zpestření jejich pobytu v našem domově,“ doplňuje Petr Sunkovský.

Přestože se vedení domova snaží zachovat historický charakter objektu, investuje do jeho vylepšování. „Snažíme se snížit náklady na provoz budovy. Je problém budovu zateplit, protože chceme zachovat její zámecký ráz. Řešením tedy je vyměnit netěsnící okna za nová. Předpokládáme, že tím se nám sníží náklady na vytápění o několik set tisíc korun. Kuchyň byla před několika lety modernizovaná, nyní ji budeme vybavovat konvektomaty.“

Vraťme se ale k letní slavnosti. Na pódiu se vystřídali The Basketles (revival The Beatles), Hašlerka se staropražskými písničkami, dívčí skupina The Apples, taneční soubor Lucarino Dance z Domova Čížkovice u Litoměřic, travesti skupina Sparkling Angels a další. Slovem vše provázel s grácií sobě vlastní spíkr Kamil Kraus. Nechyběly stánky s občerstvením, atrakce pro děti a prodej výrobků chráněné dílny Domova Krajánek. „Akci pořádáme ve vlastní režii. Nákladově se pohybuje okolo 45 tisíc korun. Město Jesenice přispělo částkou 15 tisíc, sponzoři dali 20 tisíc a nějaké peníze přinese i dobrovolné vstupné. Jsem rád, že přijeli naši partneři z domovů ve Vroutku, Liblíně a Tuchořicích a hlavně, že si k nám našlo cestu tolik návštěvníků z řad veřejnosti,“ dodal Petr Sunkovský.

Tomáš Bednařík

« Zpět