Řidiči se diví, za co mají platit, když mají auto na místě

Pozor na neviditelný odtah!

RAKOVNÍK. Dosti draho vyjde řidiče, pokud nechá svůj automobil zaparkovaný v ulici, kde je naplánované blokové čistění. Sice se mu může na první pohled zdát, že auto po celou dobu zůstalo stát na místě, ale je to jen zdání. Při blokování uklízené ulice, jsou vozidla odtahována a následně vrácena zpět na místo. Řidič tak nic nepozná do doby, než mu přijde faktura.

„Na každé blokové čistění jsou řidiči včas upozorněni značkou doplněnou cedulkou odkdy dokdy je zákaz platný. I přesto někteří řidiči značky nerespektují a svá auta v době plánovaného blokového čistění v ulici nechávají. Město na pravidelných úklidech ulic trvá, proto lidem nezbývá, než zákazy dodržovat, jinak musejí počítat s odtahem,“ říká velitel rakovnické městské policie Jaromír Nový.

Dříve vše probíhalo tak, že bylo vozidlo odtaženo na odtahové parkoviště (nachází se u kasáren) a tam čekalo, než si ho majitel vyzvedne. Nyní nastala kvůli novému zákonu změna. Vozidla se musejí vracet na místo, kde předtím parkovala. „Několik týdnů byla praxe taková, že se auto naložilo, odvezlo na odtahové parkoviště, po vyčistění ulice se opět naložilo a vrátilo zpátky. Jenže s tím byly problémy. Někdy už na stejném místě parkovalo jiné vozidlo, a tak se muselo umístit na jiné parkovací místo. A to pochopitelně řidiče mátlo. A další věc byla finanční stránka. Jelikož se jelo tam a zpět, platil majitel automobilu za dva odtahy,“ vysvětluje velitel. Jedno naložení a odtažení vozidla stojí 600 korun, parkovné 50 korun, takže řidiči přišla faktura na 1 250 korun. A to už není zanedbatelná částka.

I proto se městská policie snažila najít řešení, které by bylo pro hříšníky trochu smířlivější. „Nyní se to tedy řeší tak, že odtahová firma auto vezme, naloží ho, ale neodjede s ním. Pouze počká, až se ulice vyčistí a pak ho vrátí na místo. Nicméně i to je odtah, takže za něj majitel vozidla zaplatí. Ovšem místo 1 250 korun je to jen 600 korun,“ popisuje Jaromír Nový. Řidiče samozřejmě také nemine pokuta.

Povinnost vracet automobily, které jsou odtaženy z důvodu blokového čistění ulice, na stejné parkovací místo, vnesla do celé záležitosti zmatek. Řidič totiž nepozná, že bylo s autem manipulováno. „Najde ho na stejném místě, kde ho zaparkoval. Když mu pak přijde od městského úřadu faktura, nechápe za co. Kdo tedy nechce riskovat nemilé překvapení v poštovní schránce, měl by si dávat pozor a nebrat značku s výstrahou, že bude probíhat blokové čistění, na lehkou váhu,“ upozorňuje velitel. Řidiči se sotva mohou vymlouvat, že si značky nevšimli. V dané ulici se totiž objeví vždy sedm dní před plánovaným čistěním. „Přesto se najde hodně řidičů, kteří dopravní značení nerespektují. Například před třemi týdny bylo ve čtvrtek dvanáct odtahů a v pátek osm. Osobně chápu, že je v Rakovníku problém s parkováním, ale pokud město na blokovém čistění trvá, je na městské policii, aby na dodržování zákona dohlížela a přestupce pokutovala,“ uzavírá velitel.

Markéta Hartlová

« Zpět