Foto

Při šplhu po stěně se psi dokáží dostat až do výšky přes 3,5 metru.

Víkendová Bull Power Show poprvé zahájila koncertem

Psi tahali břemena až do půl páté ráno

RAKOVNÍK. Zní to neuvěřitelně. Pes, který nemá ostré drápy jako kočka nebo veverka, vyšplhá po rovné stěně do výšky přes 3,5 metru. A to se přitom nemusí ani moc rozběhnout. Dokud neuvidíte „bulíky“ při šplhu po stěně na vlastní oči, neuvěříte, že jsou psi něčeho takového schopni. Šplh po stěně je jednou z disciplín, která byla součástí Bull Power Show, což je soutěž v bullích sportech pořádaná rakovnickým klubem Bull Sport. Konala se od 6. do 8. května na Tyršově koupališti.

„Když jsme se závody začínali na cvičáku, byl kvůli malému prostoru omezený počet psů, kteří se mohli zúčastnit. Na Tyršáku jsme podruhé a i tady už nám to začíná být trochu malé. O akci je velký zájem a ubytování bylo plné už v únoru,“ říká Jiří Hájek z pořadatelského týmu. Když v Rakovníku bullí sporty začínaly, bylo na startovní listině zapsáno 40 až 50 psů, postupně se počet zvyšoval a nyní už překročil hranici stovky. „Dopředu bylo zaregistrováno 86 zvířat, další účastníci se registrovali až na místě a byla přitom fronta až k altánu. Celková účast je 120 psů, všichni ale nejsou zapsaní do všech disciplín. Nejvíc se jich účastní disciplíny tahání těžkých břemen, kde jich startuje kolem osmdesáti,“ přibližuje pořadatel.

Právě tahání těžkých břemen je disciplínou, která trvá dlouhé hodiny. Začíná se se základní váhou a postupně se zátěž na vozíčku zvyšuje. Pes ji musí utáhnout na délku pěti metrů. Ti nejlepší zvládnou i přes tři tuny. Tato disciplína se nakonec protáhla daleko přes půlnoc a skončila až v půl páté ráno. „Bylo to pro všechny úmorné, příště musíme začít dřív, aby se závody neprotahovaly do noci,“ říká Jiří Hájek. Navíc byla letošní soutěž poprvé třídenní. Začínalo se již v pátek večer koncertem kapely Rock Slaves. „Kapelu jsme měli mít už loni, ale koncert se nakonec zrušil kvůli mistrovství světa, protože byli všichni u televize a sledovali zápas. Teď byl sice hokej znovu, ale začalo se později, takže to vyšlo. Navíc Češi vyhráli, tak bylo co oslavovat,“ směje se Jiří Hájek.

K vidění bylo celkem pět soutěžních disciplín – skoky, šplh po stěně, sprint se zátěží, tahání těžkých břemen a upravená verze agility. Každá disciplína se vyhodnocuje zvlášť. Vítězi se mohli těšit na poháry a celkem 350 kg granulí. A která plemena mezi „bulíky“ patří? Stafordi, pittbulové, stafbulové a další, nebo jejich kříženci. „Jsou to velice pracovní plemena, se psem se musí makat. Je mu dobře, když má nějaké zaměstnání a nemusí se nudit. Sport je pro ně vyžití a vyblbnutí. Já sám chodím na cvičák sedmým rokem, sporty dělám šestým rokem. Mám 12letou čubu, čtyřletého psa a dvouleté štěně,“ popisuje Jiří Hájek. Jeho dcera byla nakonec jednou ze dvou nejúspěšnějších závodnic z rakovnického klubu. Tereza Hájková zvítězila v upravené verzi agility a Pavlína Vrabcová byla zlatá ve šplhu po stěně. Její Quincy, která je držitelkou českého rekordu, pokořila výšku 3,6 metru.

Markéta Hartlová

« Zpět