Kritizovali jednosměrnou ulici

RAKOVNÍK. Zastupitelstvo, které bylo mimořádně svoláno na pondělí 3. srpna kvůli změně územního plánu v areálu společnosti Eberspächer, řešilo také změnu dopravního značení v ulici Bratří Burianů. Na problémy s nově zřízenou „jednosměrkou“ upozornil jako první Luděk Štíbr, který v lokalitě bydlí. Dopravní značení instalované odborem dopravy označil jako nešťastné, nedostatečné a dokonce nebezpečné.

„Kvůli lidem z deseti domů, kteří peticí řešili vlastní parkování, odbor dopravy zkomplikoval život majitelům dalších 80 domů,“ vypočítal Luděk Štíbr. Celá lokalita je prý odkázaná k tomu, že z ulice nemůže vyjet do centra, ale musí jet až k vodojemu a po olešenské ulici se vracet. Upozornil i na to, že navzdory značení sem od Olešné řidiči stejně vjíždějí, ale až po 500 metrech zjistí, že je ulice slepá. Pak se otáčejí a vracejí. „Myslím si, že se tu brzy stane velké neštěstí,“ upozornil Štíbr.

Jeho další otázku, jak věc proběhla městskou radou, zodpověděl starosta Pavel Jenšovský. „Řešil to odbor dopravy. Souhlasné stanovisko dala i dopravní policie a právě o něj se odbor opřel. Proběhlo i místní šetření a věc projednala rada, která dala nesouhlasné stanovisko. Měli jsme obavy z toho, že by se to mohlo stát precedentem pro řadu dalších úzkých ulic. Rada byla proti, ale odbor dopravy rozhodl, jak rozhodl. Požádám tajemníka, aby se na odbor obrátil s požadavkem na zlepšení dopravního značení,“ uzavřel starosta.

K dalšímu dotazu Luďka Štíbra, co se stane, když občané sepíší petici, aby se značení vrátilo k původnímu režimu, starosta dodal: „Chápu, že nový režim nevyhovuje. Proto budeme situaci monitorovat, a když budeme přesvědčeni, že je neúnosná, požádáme o změnu značení a uvidíme, jak se k tomu odbor postaví.“

Pavel Sklenička

« Zpět