Semerád „straší“ přehradou

KŘIVOKLÁTSKO. Náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád znovu otevřel letité ožehavé téma – výstavbu přehrady na řece Berounce u Křivoklátu. Poté, kdy tento náměstek za „vlády“ hejtmana Josefa Řiháka ostře kritizoval návrh na zřízení Národního parku Křivoklátsko, aby se o rok později za hejtmana Petery stal jeho propagátorem, nyní přichází s dalším kontroverzním návrhem.

Stalo se tak na jednání Pracovní skupiny pro prevenci a zmírňování následků povodní, která se sešla v úterý 2. prosince 2014. Na programu byla i závěrečná zpráva k vyhodnocení povodně v červnu 2013. „Diskutovali jsme o tom, jaké projekty je třeba udělat, abychom mohli lépe ovlivnit průběh a důsledky podobné katastrofální povodně, jako nás zasáhla v roce 2013. Shodli jsme se na tom, že jistou možností je například změna účelu a způsobu řízení Vltavské kaskády. V praxi by to znamenalo, že výška hladiny v přehradách na Vltavě by se v průběhu roku měnila mnohem razantněji, než je tomu nyní,“ uvedl Marek Semerád. Podle jeho názoru bude v budoucnu představovat řeka Berounka, která je, jak uvedl náměstek, nyní prakticky neregulovatelná. „Řešením je výstavba přehrady u Křivoklátu. Chceme o tomto záměru vyvolat jednání. Příští setkání proto plánujeme uskutečnit v Srbsku na Berounsku. Chceme pozvat starosty středočeských obcí a měst z povodí Berounky,“ dodal Marek Semerád.

„Správu CHKO Křivoklátsko, ani mě osobně o této aktivitě pana náměstka zatím nikdo neinformoval. Stavět přehradu na Křivoklátsku je úplný nesmysl. Návrhů na toto téma už padlo v minulosti několik. Byly vypracovány desítky studií, co by takovýto zásah s krajinou udělal, jaký negativní dopad by to na ni mělo. Víc nemám, co bych k tomu řekl,“ okomentoval na dotaz našeho listu iniciativu Marka Semeráda vedoucí Správy CHKO Křivoklátsko Petr Hůla.

Tomáš Bednařík

« Zpět