Foto

Na jarmarku se podíleli i učitelé GZWR.

 

Rakovník na jeden den ožil přírodovědným jarmarkem

Všudypřítomná chemie na náměstí

RAKOVNÍK. Během května proběhla na rakovnickém náměstí velmi nevšední a svým způsobem i ojedinělá akce. Jejím organizátorem bylo zdejší gymnázium, VŠCHT a firma P&G. Řeč je o přírodovědném jarmarku, který všem zájemcům přiblížil různé podoby chemie a dalších přírodovědných oborů. Obdobná akce se zatím uskutečnila pouze na několika místech naší republiky – v Praze, Mostě, Jihlavě a Táboře. Velkým favoritem na další jarmark pak byla Mladá Boleslav. K tomu, že nad ní zvítězil Rakovník, přispěl nemalou měrou lobbing zdejšího učitele chemie Kamila Březiny.

„Mělo to úspěch, takže dnes zástupci VŠCHT rozhodně nelitují, že to udělali v Rakovníku. Na náměstí bylo asi dvacet stánků, z toho dva měla naše škola. V nich jsme ukázali veřejnosti, jak učíme a předvádíme přírodovědné předměty. Vždy šlo o jejich prezentaci formou her, soutěží, kvízů či křížovek,“ přibližuje Kamil Březina.

V sedmnácti stáncích VŠCHT se představovaly různé obory chemie – sklo, keramika. Velká část byla věnována potravinám – mléku, sacharidům. „My zde představujeme Ústav mléka tuků a kosmetiky, takže v první sekci můžete ochutnat sýry, ale zjistíte zde i jak se sýry vyrábějí. Pak tu je sekce tuků, kde se snažíme přiblížit, jaký je rozdíl mezi živočišným produktem – máslem a rostlinnými oleji, které se používají i do levnějších margarínů. Lidé se nás hodně ptají, zda je dobré smažit na panenských olivových olejích. My to určitě nedoporučujeme, protože mají nízkou oxidační stabilitu, nejvhodnější na smažení je řepkový olej,“ přibližuje inženýrka Lucie Pustelníková.

Úspěšná byla i prezentace hodin moderní přírodovědy, kde měli návštěvníci možnost spatřit zajímavé chemické pokusy, mohli ochutnat čerstvou smetanovou zmrzlinu vyrobenou pomocí kapalného dusíku bez konzervačních látek. Ochutnávky byly ostatně k dispozici u řady dalších stánků. Součástí jarmarku byly i besedy na gymnáziu, kde si žáci blízkých i vzdálenějších základních a středních škol mohli vyslechnout zajímavé přednášky na různá témata chemická a především potravinářská. „Bylo to velice úspěšné, vystřídala se tu řada škol. Celé dopoledne byla nabitá aula i sousední učebna. Pro studenty bylo připraveno celkem deset přednášek, nadšené byly především mladší děti ze čtvrtých a pátých tříd prvního stupně, které si poslechly přednášky o mléku a mléčných výrobcích. Besedy byly zpestřeny i ochutnávkou. Akce byla rozsáhlá a měla velkou odezvu veřejnosti. Chtěl bych tímto poděkovat nejen městu, ale i všem kolegům, protože na této akci se podílela i velká část našeho učitelského sboru. Kolegové si připravili řadu zajímavých věcí z různých oborů – biologie, fyziky, cizích jazyků a pochopitelně chemie. Bez jejich angažovanosti bychom se takto zúčastnit nemohli,“ pokračuje Kamil Březina a cituje z mailu, který obdržel z VŠCHT a v němž škola především oceňuje spolupráci s gymnáziem.

Jarmark se zkrátka vydařil i přes nepřízeň počasí, našlo si na něj cestu více než dva tisíce návštěvníků, přednášek se zúčastnilo 502 studentů a 24 učitelů z jiných škol. Kromě místních přijeli studenti z Berouna, Kladna, Nového Strašecí, Roztok, Lán, Mutějovic, Žatce a dokonce i ze Sokolova.

Lenka Pelcová

« Zpět