Přestavba internátu na domov seniorů pokračuje podle harmonogramu

Osmá lékárna v domě nebude

RAKOVNÍK. Přestavba bývalého internátu střední zemědělské školy na domov seniorů úspěšně pokračuje. Mostecká firma Metall Quatro, s. r. o., dodržuje harmonogram prací přesně tak, jak byl stanoven. „Téměř končí bourací práce, jsou vybourány nenosné příčky, staré podlahy a všechny rozvody vody, elektřiny a plynu. V průběhu února by se měly stavět nové vnitřní příčky a dělat podlahy,“ popisuje aktuální stav prací ředitel Domova seniorů Na Zátiší Pavel Jenšovský.

Všechny zmíněné práce probíhají uvnitř budovy, naráz ve všech patrech, takže nejsou zvenku příliš vidět. Co je však naprosto markantní, je posun všech oken o deset centimetrů ven. „Lidé se mě ptají, kolik ta nová plastová okna stála? Dokonce i někteří naši zaměstnanci. Říkám, že nic, protože to nejsou žádná nová okna, ale zhruba čtyři roky stará Euro okna, která tam byla. Pouze jsme je z důvodu zateplení budovy museli posunout směrem ven,“ vysvětluje Pavel Jenšovský.

Stavaři nyní čekají na posudek statika, který určí, jakého typu musí být nové příčky. Připravuje se též plošina pro vozíčkáře, aby se mohli i oni dostávat do společenského sálu. Protože se jedná téměř o šedesát let starý dům, vyskytly se už také vícepráce. Pod některými podlahovými plochami se objevila úplně zdegradovaná betonová mazanina a pod ní není žádná izolace. Ta se úplně rozpadla. Ale nejedná se prý o nic zásadního. Pokud nedojde k nějakému nečekanému výpadku, bude přestavba hotová do konce roku a senioři se pak budou moci ihned do zrekonstruovaného objektu přestěhovat. Malá změna nastala (oproti původnímu záměru) v tzv. komerční zóně. „Zůstane v ní centrum služeb s výjimkou lékárny. Těch už je v Rakovníku sedm a je nesmysl, abychom tu zřizovali osmou. Místo ní prostor nabídneme nějakému lékaři, který by mohl pracovat i pro naše klienty. Dva nově upravené byty budeme pronajímat,“ říká Jenšovský. Podle jeho slov by v centru měli působit kadeřnice a masér. „Chceme tam mít služby, které budou využívat i naši klienti.“

Zajímavý je i záměr s venkovní úpravou. Prostor bude ozeleněn vhodnými dřevinami, zůstanou i Rejzkovy kameny. „Zatím si nevíme rady, co s onou šílenou skulpturou. Ať jsem se ptal kohokoliv, nikdo nevěděl, co znázorňuje. Až ředitel zemědělské školy Ivan Kup mi prozradil, že prý se jedná o zrno vylézající ze země. No, před domov seniorů se moc nehodí, takže uvidíme,“ dodává ředitel.

Tomáš Bednařík

« Zpět