Krupského starostu rozlítil postup policie

Hlídka uvázala psy u úřadu

KRUPÁ. Velmi svérázným způsobem předala hlídka OOP Nové Strašecí dva psí tuláky obci. Starosta Krupé Jiří Klátil nevěřil vlastním očím, když psy objevil přivázané u plotu před obecním úřadem. Jednoho na provázku, druhého na obvaze.

„Ať se na mě nikdo nezlobí, ale takový postup mi nepřipadá normální. Podle zákona mají být odchycení psi předáni starostovi, městské policii nebo po dohodě se starostou do útulku. Ne, aby je hlídka nechala uvázané u obecního úřadu. Navíc v novém občanském zákoníku už je jasně definováno, že zvíře není věc, ale živý tvor, a podle toho bychom se k němu měli chovat,“ říká Jiří Klátil.

Co se vlastně v Krupé přihodilo? „V úterý jsem byl v Rakovníku u lékaře a naše účetní na školení na Kladně. Chvíli po desáté mi volali policisté z Hořesedel, že dostali od jedné řidičky, která jela po karlovarce, oznámení, že na silnici u Šustny volně pobíhají dva psi. Tak jsem jim vysvětlil, že s tím momentálně nemůžu nic dělat, protože jsem v čekárně u lékaře a že se jim ozvu, jakmile budu venku z ordinace. Když jsem jim pak volal zpátky, řekli mi, že to nakonec řešilo obvodní oddělení z Nového Strašecí, protože jejich hlídka byla blíž. Co se se psy stalo, nevěděli,“ popisuje starosta.

Přímo na Šustně se nachází informační centrum mikroregionu Poddžbánsko, od jeho pracovnice Simony Petrášové se poté dozvěděl, že je policie odvezla.

„I když jim Simona říkala, že na obecním úřadě nikoho nezastihnou, odjeli s nimi dolů do vesnice. Kam se psi poděli, nevěděla, protože už se hlídka nevrátila. Tak jsem jel na úřad a uviděl je tam uvázané u plotu. Soused, který bydlí naproti, mi navíc říkal, že pes, který byl přivázaný na obvaze, se utrhl a málem ho přejel autobus. Nechápu, proč mě hlídka nekontaktovala, abychom se domluvili na předání. Nebo proč se nevrátila do informačního centra,“ říká Jiří Klátil.

Simona Petrášová byla svědkem události od samého začátku, kdy si všimla ženy, která na karlovarce nahání dva psy. Původně jí šla vynadat, protože si myslela, že je venčila na parkovišti a oni jí utekli.

Poté se dozvěděla, že je to řidička, která jela po karlovarce, všimla si pobíhajících psů, a jelikož se bála, aby je někdo nepřejel, zastavila, zavolala policii a šla je zkusit odchytit. Když chytila prvního, přivázala ho na obvaz, který našla v lékárničce, a pak spolu se Simonou Petrášovou naháněly na karlovarce druhého. Když ho vedly směrem k parkovišti, přijela novostrašecká policejní hlídka.

„K případu byla vyslána hlídka z Nového Strašecí, protože policisté z Hořesedel měli jiný případ. Na místo přijela policistka s policistou. Psi už byli odchycení a přivázaní za obvaz u plotu nedaleko silnice. Policisté je naložili a převezli na obecní úřad. Protože na něm nikoho nezastihli a byli odvoláni na karlovarku, kde bylo potřeba řídit dopravu, zanechali je na místě. Hlídky nemají prostředky na to, aby mohly přepravovat psy ve vozidle. Pokud byl starosta nedostupný, měl pověřit někoho, kdo psy převezme,“ říká k případu policejní mluvčí Lenka Uriánková.

Jenže to by starosta udělal, pokud by ho hlídka kontaktovala. Nehledě na to, že i Simona Petrášová, která je coby pracovnice „íčka“ v podstatě zaměstnankyní obce, policistům nabízela pomoc.

„Několikrát jsem jim opakovala, že na úřadě nikdo není, že je starosta u lékaře a účetní na školení. Ale policistka to nechtěla slyšet. Říkala jsem jim, že když na úřadě nikoho nezastihnou, což určitě nezastihnou, ať se zastaví v „íčku“, že to dořešíme. Ještě jsem jim ukazovala, který objekt to je,“ popisuje Simona Petrášová. Proto celá událost starostu tak nadzdvihla. „Na Šustnu je to od úřadu dvě minuty. Když už psy převzali, měli mi je i řádně předat. Kdyby psa, který se z obvazu utrhl, nechytil soused, mohl za pár minut zase pobíhat po karlovarce a způsobit nehodu,“ zlobí se Jiří Klátil.

Pro psy měla nakonec celá záležitost šťastný konec. Dočasný azyl jim starosta našel v garáži u školky, kde dostali najíst a napít. Simona Petrášová poté obvolala okolní obce, které vyhlásily obecním rozhlasem, zda u nich někdo nepostrádá dvě feny. Kolem třetí hodiny si pro ně přijela majitelka z Krušovic.

Markéta Hartlová

« Zpět