Vznikne z rekreačního střediska ČD ubytovna pro nepřizpůsobivé?

Obec nádražní objekt nevydražila

ROZTOKY. V sousedství železniční stanice Roztoky stojí zděný objekt, který byl v minulosti využíván Českými drahami jako rekreační středisko pro jejich zaměstnance. Tato patrová budova se nyní stala předmětem veřejné dražby. Zájem o ni měla obec Roztoky, leč neuspěla.

„Na zářijovém sněmu Svazu měst a obcí ČR zazněl velice výrazně signál, že v rámci republiky dochází ke skupování ubytoven a podobných zařízení, která následně slouží jako byty pro nepřizpůsobivé a sociálně vyloučené občany. Jeden ze starostů přidal svoji zkušenost, že v roce 2007 neměli v obci jediného takového občana a dnes jich mají 70. Od té doby už neřeší obecní problémy, ale jenom vzájemné soužití. Došlo k tomu tak, že jedna firma koupila ubytovnu, přestavěla ji na sociální byty a nastěhovala tam tyto občany,“ říká roztocký starosta Vladimír Melč.

Toho tato událost zajímala proto, že OÚ Roztoky kontaktovala firma Clanroy, která požádala o vyvěšení dražební vyhlášky týkající se prodeje výše zmíněného rekreačního objektu ČD. „Je to právě takový objekt a v místě, že by se z něho mohla stát ubytovna pro sociálně vyloučené lidi.“ Starosta informoval zastupitelstvo a to jednomyslně rozhodlo, aby se obec, vzhledem k příznivé vyvolávací ceně 260 tisíc korun, dražby zúčastnila a objekt koupila. „Dostal jsem mandát jít až do výše 600 tisíc korun, což nám přišlo adekvátní stavu budovy,“ pokračuje Vladimír Melč.

Obec složila dražební jistinu ve výši 30 tisíc Kč a angažovala advokáta, který se spolu se starostou dražby v Praze zúčastnil. „Kromě nás byli přítomni ještě další dva zájemci. Byla vyvolána nejnižší cena 260 tisíc, my jsme, podle dohody, přihazovali po 10 tisících. Druhý účastník ale přihazoval po větších částkách, padesáti i sto tisících. Bylo vidět, že má dostatek finančních prostředků, a že mu na získání objektu nesmírně záleží. Třetí subjekt brzy od dražby ustoupil. Naposledy jsme zvedli cenu na 610 tisíc, a když druhý zájemce ohlásil 650 tisíc, s neúspěchem jsme odešli. Teď s napětím očekáváme, co se bude dít dál,“ popisuje průběh dražby starosta.

Pokud by se bývalo obci podařilo objekt koupit, nechali by zastupitelé zbourat sousedící nevzhledné kolny a přístavky a prostor by byl využit ke změně trasy stávající pěšiny na nádraží. Ta současná se trhá a hrozí její zřícení z prudkého svahu. „Samotný objekt bychom nějak provizorně využili, ale v budoucnu by ho určitě také čekala demolice, protože tam nemá co dělat. Podle výpisu z katastru nemovitostí má budova sloužit pro dopravní infrastrukturu ČD a ne pro rekreaci nebo ubytování. Také ve schváleném územním plánu obce je plocha, na níž dům stojí, zakreslena jako plocha pro dopravní infrastrukturu ČD. I když jsem na tento fakt předem firmu Clanroy upozorňoval, v dražební vyhlášce ani nikde jinde se to ale neobjevilo. Nikdo nám tedy nemůže mít za zlé, když budeme dělat problémy, protože obec Roztoky bude vždycky proti tomu, aby tento objekt sloužil k ubytování jakéhokoliv typu,“ dodal starosta Melč.

Jak se nám podařilo při nahlédnutí do katastru nemovitostí zjistit, novým vlastníkem objektu se stal inženýr Luboš Sotolář z Prahy 5 – Smíchova. V obchodním rejstříku je zaznamenán jako fyzická osoba podnikající m. j. i v oblasti výstavba bytových a nebytových budov.

Tomáš Bednařík

« Zpět