Foto

„Jé, ono to vyteklo!“

49. jazzový večer jako pozvánka na Vánoce

Čím starší jazz, tím lepší

RAKOVNÍK. Aniž to by dramaturgie nějak složitě plánovala, letošní jazzová sezóna v Rakovníku patří výhradně hudbě 20. až 40. let minulého století. Ne že by se od té doby na jazzové scéně nic zajímavého neudálo. Ale rakovnické publikum si snad i díky domácímu Brass Bandu libuje právě v tzv. „starobě“. Po několika „kyselých“ experimentech s modernisty se pořadatelé vrátili ke starému dobrému swingu. Do 30. let minulého století a éry raného swingu zavedla posluchače i zpěvačka Adéla Zejfartová, která v pátek 23. listopadu přivezla do Rakovníka skvělé instrumentalisty. Jednoho dokonce z řad místních rodáků. Po letech si tak na předsálí divadla zahrál na piano i Rakovničan Václav Tobrman.

Hned od prvních okamžiků 49. jazzového večera bylo zřejmé, že Adéla je nejen vynikající zpěvačka, ale i herečka. Tudíž si s hlasem pohrává i při uvádění jednotlivých skladeb. Jen jednou malinko vypadla z role. To když se, jako správná jazzmenka, napila piva rovnou z láhve. Bohužel tak nešikovně, že pivo vzpěnilo a zlilo umělkyni od hlavy až k patě. Ale nehnula ani brvou a koncert dozpívala bez převlékání.

Sunny Swing Quintet, který zpěvačku doprovází, dorazil do Rakovníka v jedné ze svých alternativních sestav, která je blízká i současné podobě Originálního pražského synkopického orchestru. Také s ním Adéle pravidelně účinkuje.

Vedle její drobné postavy dominovala předsálí zhruba dvoumetrová figura trumpetisty Ládi Kouckého. Pozornost publika poutal i kytarista Antonín Dlapa. Čerstvý absolvent Ježkovy konzervatoře sází doprovod rychlostí jednoho akordu na dobu, a zní mu to skutečně báječně. Podobně jako kontrabasistovi Antonínu Šturmovi. Publikum jen zalapalo po dechu, když si ve finále večera pánové nástroje vyměnili a pokračovali v bravurních sólech i složitých doprovodech.

Na své si přišli i kamarádi a příznivci Václava Tobrmana. Pianista se představil i jako zdatný hráč na ukulele, zpěvák a imitátor dechových nástrojů. Jeho trombon „na hubu“ byste od skutečného rozeznali jen stěží.

V závěru večera si Láďa Koucký zavzpomínal na několik svých vystoupení a zájezd s Brass Bandem po vlastech německých a při odchodu ze sálu zahrál s hochy jednu společnou pecku. Do závěrečného jamu se pak zapojil i Václav Tobrman a bez smlouvání improvizoval do všeho, co hoši vybrali.

V závěru večera prozradil Sláva Vaic, že 50. jazzový večer pořadatelé oslaví až v příštím roce. Letos čekají fanoušky už jen 18. Jazzové Vánoce, a to 21. prosince v kulturním centru. Ponesou se rovněž v duchu 30. let minulého století. Hlavní hvězdou večera bude velký swingový orchestr Harlemanie. Nová kapela Marka Rejhona nastudovala skvělou show, nabízející to nejlepší ze skladeb Duka Ellingtona a Caba Callowaye. Rakovnickou scénu zastoupí Brass Band, Taky Fanky a Grippeds.

Pavel Sklenička

« Zpět