„Zapomenuté“ schodiště

KŘIVOKLÁT. Ve čtvrtek 29. prosince přinesla ČT1 ve své hlavní večerní zpravodajské relaci senzační zprávu o objevu tajného schodiště na hradě Křivoklátě.

„Středověký hrad ho skrýval celá staletí, až ho teď našel kastelán Luděk Frencl s přáteli. Historické dokumenty se sice o schodišti zmiňují, ale všeobecně panovalo přesvědčení, že se kdesi zazděné už v minulosti dávno propadlo. Zatím do něj vede jen malý otvor ve zdi a čeká ho průzkum,“ uvedla ve Zprávách ČT1. Schodiště se nachází v Prochodité věži, kterou nechal postavit za svojí vlády Václav IV. Vedlo z jejího třetího patra do patra prvního. Tam na něj o pár metrů dál navazovalo další, které se ale nedochovalo. „Schodiště, které jsme našli, a torza dalších pravděpodobně sloužily jako únikové východy, protože vedou přímým směrem ven z hradu,“ doplnil informaci zástupce kastelána Ladislav Adam.

Podle kastelána Luďka Frencla byla informace ČT1 trošku zkreslená. Překvapilo ho její zařazení do hlavních večerních zpráv.

„Mělo se jednat o pořad do silvestrovského vydání, kdy diváky provede neobvyklými zákoutími hradu Křivoklátu Magistr Kelley, kterého představoval můj zástupce. Při té příležitosti a v dalších souvislostech, které ovšem nebyly na obrazovce uvedeny, se zmínil také o zazděném schodišti v Prochodité věži. Samozřejmě se nejedná o žádný překvapivý objev, protože o schodišti se téměř 150 let ví, dokonce je zakresleno i v plánech zhotovených v souvislosti s opravou věže. Překvapivý je dobrý technický stav schodiště,“ vysvětlil Luděk Frencl. Podle jeho slov bude „zapomenuté“ zazděné schodiště v Prochodité věži podrobeno v následujícím období průzkumu.

Tomáš Bednařík

« Zpět