Štamgasti z hospod na chmelnici

MŠEC/KRUŠOVICE. „Zažijte s námi chmelovou brigádu na vlastní kůži,“ tak zněla výzva Královského pivovaru Krušovice, která se objevila zhruba ve dvou stovkách středočeských a pražských hospod a restaurací. Lákala jejich štamgasty nejen na chmelnici, ale také do Chrámu chmele a piva a Chmelařského muzea v Žatci. A samozřejmě i do krušovického pivovaru.

„V podstatě se jedná o zážitkové chmelové brigády, jejichž účastníci si mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak se česal chmel v 60. a 70. letech minulého století, jak to všichni známe z filmu Starci na chmelu. Celý projekt je součástí širší iniciativy, která se snaží podporovat rozvoj agroturistiky v regionu Žatecka a Rakovnicka. Chceme vytvořit oblast, jež bude pro turisty zajímavá a budou sem rádi jezdit,“ vysvětlila smysl akce, která probíhala o právě uplynulém víkendu, Katka Bášová, koordinátorka projektu.

Hospod a restaurací, kde se točí krušovické pivo, je po celé republice okolo tří tisícovek. Krušovičtí vybrali 200 z nich a zapojili je do zmíněné soutěže o účast na chmelové brigádě. „Nemohl jet ale každý, kdo se přihlásil. Pro štamgasty jsme vymysleli promo-soutěž. Zaměřili jsme se na čtyřčlenné party, které spolu chodí na pivo. Dali jsme jim předtištěnou chmelařskou knihu, kterou museli dotvořit. Odpovídali na položené otázky, doplňovali do knihy fotografie a ti nejlepší byli vybráni na chmelovou brigádu,“ doplnila Hana Fenclová, která jednu ze skupin brigádníků doprovázela.

Účastníci brigády navštívili Chrám chmele a piva v Žatci, kde absolvovali degustaci piv a test paměťové chuti. V chmelařském muzeu se dozvěděli mnoho zajímavého z historie česání a měli možnost si popovídat i s vrchním krušovickým sládkem Tomášem Kosmákem.

Po příjezdu na chmelnici společnosti Agro Mšec si vyzkoušeli, jak vypadá ruční česání chmele. Instrukce jim podal pěstitel chmele a rytíř chmelového řádu Miloš Hejda. V chmelnici nad nimi převzala „patronát“ Miloslava Mrázková ze Třtice, která zažila prakticky všechny druhy česání chmele.

Pobyt brigádníků na Rakovicku vyvrcholil v krušovickém pivovaru, kde se seznámili s technologií výroby piva. „Na závěr si mohli uvít věnce z chmelových šišek a odvézt si je do svých kmenových hospod,“ dodala Hana Fenclová. Reportáž z akce přineseme v příštím čísle.

Tomáš Bednařík

« Zpět