Farmářské trhy se konají ve dvoře radnice.
Pořadatelky mají od rady města povolení až do 10. prosince
Farmářské trhy pokračují
RAKOVNÍK. Předposlední prázdninový víkend patřil i zatím poslednímu farmářskému trhu. Opět se na dvoře radnice objevily dřevěné stánky a řada domácích potravin. Vedle moštů, koláčů, sýrů či medu nechyběly ani domácí uzeniny.
„Nejradši mám bezinku a červenou řepu s celerem,“ říká Zbyněk Farník z Petrovic, který postává u stánku s přírodními mošty. „Jsou to stoprocentní ovocné šťávy, které neobsahují žádné konzervanty ani přidávaný cukr, jsou pasterizované a otevřené vydrží v chladu až šest neděl,“ pokračuje zatímco nabízí k ochutnávce jablečný a hruškový mošt, jablko s hruškou, s višní, mrkví, celer s červenou řepou, bezinku s rybízem a dokonce rakytník.
Přímo proti moštům je stánek zasvěcený medu a medovině. Už počtvrté sem s ním přijeli Miroslav Haló a Hana Sarová. „Chyběli jsme pouze poprvé, protože tu byl jiný včelař, ale od té doby tu jsme každých čtrnáct dní. Med máme vlastní od světlého po tmavý prodáváme i pastovaný. Včely máme v Lužné u lesa, takže lesní med je obsažen v téměř všech druzích, i když pochopitelně přesné složení odpovídá tomu, z čeho ho včely přinesly. Na přání zákazníků jsme sortiment doplnili i Haladovou medovinou a medánky. Dnes je tu návštěvnost vynikající, během minulých trhů jsme měli smůlu, protože se spustil liják, který jejich běžný chod narušil. Možná, kdyby byly trhy na náměstí a tím pádem více na očích, navštěvovalo by je více lidí. I přesto si myslím, že se sem už lidé naučili chodit, tak by byla škoda, kdyby měly skončit. I sortiment a prodejci se ustálili,“ říká Miroslav Haló.
Přesto, že se podle jeho slov už prodejci na rakovnických farmářských trzích ustálili, občas se ještě objeví někdo nový. Jedním z nich byl i David Plzák z Plzně, který se svou ženou dělá výborné uzeniny. „Na farmářské trhy jezdím de facto rok převážně do Prahy, protože tam si podobných výrobků cení. Na venkově je to horší, tam si každý udí sám. Proč jsem se do výroby uzenin pustil právě já? Už mě nebavilo jíst ty pseudo uzeniny, které jsou k dostání v obchodních řetězcích. Mé klobásy, špek i uzené mají přidanou hodnotu, kterou je láska k práci a hlavně dobré maso. To si sám vybírám, beru ho z klatovských jatek a věřte, že jsem objel všechna jatka kolem Plzně a Klatovy vyhrály na celé čáře. Důležité je i to, že maso udím na třešňovém dřevě. To dříve řezníci dělali, ale dnes je to spíše rarita, všichni mají plynové nebo elektrické udírny, kde naprogramují průběh a už se o to nestarají. Já u udírny sedím deset hodin a přikládám polínko po polínku, takže výsledek je o něčem jiném.“ V Rakovníku byl sice David Plzák poprvé, ale slíbil, že pokud tu budou trhy pokračovat, rád přijede.
Dnes už je jasné, že farmářské trhy pokračovat budou. Rada města je pořadatelkám schválila až do 10. prosince. Otazník však visí nad tím, zda jich schválený počet skutečně proběhne. Vše podle jedné z nich, Martiny Zimmermannové, záleží na zájmu, který během prázdnin nebyl příliš velký. „Pokračujeme opět 3. září a pak dalších čtrnáct dnů vždy od osmi do dvanácti hodin na dvoře radnice,“ říká. Vedle návštěvnosti trápí organizátorky trhů i skutečnost, že není právě jednoduché shánět nové farmáře. „Rády bychom preferovaly lokální výrobky, ale farmáři, kteří by zde byli ochotní své produkty prodávat, na Rakovnicku neexistují. Tak musíme využívat služeb i těch vzdálenějších, ale i oni mají omezenou kapacitu a před Rakovníkem dávají přednost trhům ve větších městech,“ uzavírá.
Lenka Pelcová