Cestáři rozkopali objížďku

RAKOVNÍK. Minulé úterý a středu měla část Rakovnicka jednotné téma. Na ulicích, pracovištích, domácnostech i v hospodách se svorně nadávalo na rakovnické cestáře. Jakoby nestačilo, že kvůli opravě silnice z Rakovníka na Lubnou se musí směrem na Balkán objíždět půl okresu přes Seneckou horu. V úterý se cestáři rozhodli pro naprosto nevídaný krok. Již tak objížďkou zatíženou silnici od ZZN ve směru na Rako III se rozhodli v několika místech odfrézovat. Barevné značky pro opravy výtluků měli přitom připravené až do Lubné. Opravu se nakonec podařilo zastavit, ale i tak stačili cestáři z firmy ČNES rozčílit stovky lidí. Raport se pokusil odhalit, kdo byl za politováníhodný exces zodpovědný.

„My s tím nemáme nic společného,“ sdělil nám Kamil Hrbek, stavbyvedoucí společnosti Froněk, která realizuje opravu silnice Rakovník – Zavidov. „Viděli jsme vás, jak tam fotíte v koloně stojících aut i naše náklaďáky, tak radši volám, aby nedošlo k omylu,“ upozorňoval vedoucí stavby.

Na původce dopravního kolapsu jsme se zeptali přímo na silnici, kde pracovala technika i lidé ze společnosti ČNES. „Tolik pánských přirození, co jsme si tu vyslechli, jsem ještě nikdy v životě neslyšel. Přitom my jsme v tom nevinně. Naše firma prostě jen plní zakázku, kterou dostala od Správy a údržby silnic,“ vysvětloval jeden z cestářů. Parta se původně odmítala fotit, ale po půl hodině, kterou jsme společně strávili při pokládání balené, změnila názor. „Buďte tady s námi, když fotíte, lidi aspoň nejsou tak sprostý.“

Na to, kdo opravu objízdné komunikace vlastně povolil, jsme se zeptali na odboru dopravy městského úřadu. „No vlastně nikdo. Opravy podobného rozsahu si Správa a údržba silnic plánuje bez toho, že by nás o tom informovala. Samozřejmě v tomto případě jsme hned, jak jste nás o situaci informovali, volali na ČNES a práce jsme nechali zastavit. Bohužel, to, co jsme se dozvěděli, vám snad ani nemůžu říct. Na SÚS prý o rekonstrukci silnice na Zavidov nevěděli, nebo ji při plánování opravy nevzali v potaz. Po našem telefonátu akci zastavili, zalepili jen těch několik děr, které vyfrézovali v úterý, a opravu dokončí až po otevření silnice na Pavlíkov,“ řekl nám Karel Sedláček.

Pavel Sklenička

« Zpět