Foto

Kdo chtěl, mohl máslo ochutnat s domácím chlebem.

Na farmu Hedecko v sobotu zamířily stovky lidí

Farmářské trhy měly úspěch

BŘEŽANY. Na ochutnávku domácího chleba namazaného domácím máslem se na farmě Hedecko u Břežan stála fronta. Spoustu lidí zajímalo nejen to, jak poctivé domácí máslo chutná, ale i jak probíhá jeho výroba. Obojího se jim na zkušebních farmářských trzích dostalo. V sobotu 23. dubna je na své farmě uspořádal Pavel Škrle. Protože bylo před Velikonocemi, měla akce i společenský charakter, a tak při ní nechyběly ani různé velikonoční dekorace a výrobky, které spíše než žaludek potěšily oko.

„Je to akce na zkoušku, abychom viděli, jestli by byl o farmářské trhy zájem. Máme představu, že bychom je tu pořádali s určitou pravidelností, například jednu sobotu v měsíci. Ty už by ale měly skutečně charakter trhů, kam by si lidé přijeli nakoupit od regionálních výrobců. Teď na jaře ještě nabídka tak pestrá není, proto jsme trhy pojali spíše jako společenskou akci, kde si lidé mohou nejen nakoupit, ale i něco ochutnat, podívat se, jak se některé věci vyrábějí, a posedět si u občerstvení,“ přibližuje Pavel Škrle.

Z obavy, aby na farmu nemířily takové davy, které by nebylo možné zvládnout, raději akci nijak plošně nepropagoval. Ovšem šeptanda zafungovala natolik, že byla v sobotu na Hedecku hlava na hlavě. Takový zájem nikdo nečekal. A bylo jen minimum těch, kteří odjížděli s prázdnou.

„Nejvíc nás tu zaujal stánek, kde místní pán nabízí k ochutnání domácí máslo a tvaroh. Tvaroh už jsme ochutnaly a je opravdu výborný,“ říkají břežanské chalupářky. Jejich pochvala patřila stánku Karla Zbírala, břežanského zastupitele a bývalého místostarosty. Ten doma chová jen pro potřebu vlastní rodiny krávu a z jejího mléka si vyrábí máslo a tvaroh.

„Jsem tu dneska pro zatraktivnění, aby se lidé mohli podívat, jak si doma vyrábíme máslo. Připravil jsem zásobu smetany, aby mohlo být ukázek několik. Na jednu várku používám 2,5 litru smetany. Chleba, na který máslo mažeme, je také domácí. Napekla ho dcera s jedním místním chalupářem, který má pec. Dáváme ho ale ochutnat i mazaný sádlem a s cibulí nebo kyselou okurkou,“ říká Karel Zbíral. Jeho syn navíc učil zájemce plést pomlázky.

Sobotní odpoledne bylo příjemně teplé, a tak potěšil i prodej ovocných moštů. Koupit se zde dal i med, medovina, jablka, brambory, květiny, perníky, keramika a různé dekorace, velikonoční ozdoby či ruční práce. Jak se pletou košíky z pedigu, přijela předvést i starostka Čisté Blanka Čebišová: „Celý týden jsme po večerech pletli košíky, abychom tu měli co ukazovat. A potěšilo nás, že se lidem líbí a některé už se i prodaly. Také tu čerpáme inspiraci, protože jsme si říkali, že nějaký podobný trh bychom mohli udělat i u nás na letošní pouť.“

Sobotní odpoledne na Hedecku ukázalo, že nápad, pořádat zde farmářské trhy, je dobrý. „Pokud s nimi skutečně začneme, tak až někdy v létě, kdy je nabídka pestřejší. Chystám se, že nějak plošně oslovím zemědělce z Rakovnicka a Kralovicka, kteří by tu mohli prodávat. Někteří už se mi ozývají i sami, za což jsem rád, protože ne o každém vím. Další trh už by byl skutečně jen čistě farmářský a podle zájmu bychom se rozhodli, jak často ho budeme opakovat. Myslím, že farmářské trhy jsou dobrá věc a mohou regionálním pěstitelům pomoci. Pokud bude o místní zeleninu a ovoce zájem, tak se odhodlají toho pěstovat víc, za což bych byl moc rád,“ uzavírá Pavel Škrle.

Markéta Hartlová

« Zpět